Οι «πρόσφυγες» της Αλάσκας

Η υπερθέρμανση του Αρκτικού Κύκλου οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων και εκατοντάδες πολικές αρκούδες σε μετανάστευση προς αναζήτηση τροφής. Το «hot spot» στο Κακτόβι όπου οι «μετανάστες» φτάνουν κατά κύματα!

Από τη
Δήμ. Αθανασοπούλου

Π ρόσφυγες με λευκή γούνα και παχύ στρώμα λίπους μετακινούνται μέσα στον χώρο προς αναζήτηση ενός καταλληλότερου τόπου για μια καλύτερη ζωή, εξαιτίας της διατροφικής κρίσης που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Η προσφυγιά δεν είναι ανθρώπινη κατάρα. Αφορά όλους τους ζωντανούς οργανισμούς σε έναν κόσμο που αλλάζει ήθη, πολιτικές και θερμοκρασίες. Στην κυριολεξία. Πλήττει ακόμη και τους μεγάλους θηρευτές. Ετσι οι πολικές αρκούδες γίνονται «κλιματικοί πρόσφυγες», καθώς ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται όλο και νωρίτερα μέσα στο έτος και σχηματίζεται όλο και πιο αργά. Για την ακρίβεια, ο Αρκτικός Κύκλος θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον υπόλοιπο πλανήτη, με αποτέλεσμα οι πάγοι του να λιώνουν με μια ταχύτητα που εκπλήσσει ακόμη και τους ειδικούς επιστήμονες. Ετσι οι πολικές αρκούδες -των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τους πάγους- αναζητούν τις λευκές πλατφόρμες που θα τους χαρίσουν χρόνια ζωής.

Οι εκτιμήσεις

Το 2050 -κρίσιμη ημερομηνία για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη- αφορά και τις πολικές αρκούδες. Οσο οι πάγοι θα λιώνουν, οι πληθυσμοί θα μειώνονται. Εκτιμάται ότι έως το 2057 οι πάγοι της Αρκτικής, που σήμερα κατοικούνται από περίπου 26.000 πολικές αρκούδες, θα δουν τον «πολικό πληθυσμό τους» να μειώνεται κατά 9.000.

Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια δεν θα έχουν απομείνει παρά 17.000 αρκούδες! Η επιστημονική εξήγηση; Οι πάγοι του Αρκτικού Κύκλου που λιώνουν δυσχεραίνουν σημαντικά τις συνθήκες επιβίωσής τους. Ετσι οι αρκούδες περιφέρονται σε ξένη γη.
Το Κακτόβικ στην Αλάσκα έχει κατακλυστεί από πολικές αρκούδες που καταφτάνουν στο βόρειο χωριουδάκι από ανάγκη. Δείχνουν ακόμη υγιείς, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των «New York Times».

Ομως η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να τραφούν σωστά, αφού οι πλατφόρμες του πάγου που έχουν υποχωρήσει -όπως εξηγούν οι επιστήμονες- είναι απαραίτητες ώστε οι πολικές αρκούδες να μη γίνονται αντιληπτές από τα θηράματά τους.
Συγκεκριμένα, η απώλεια των αιώνιων πάγων είναι εξαιρετικά εκτενής στη νότια Θάλασσα Μπιούφορτ, όπου βρίσκεται το Κακτόβικ. Οι μεγάλοι θηρευτές με το πλούσιο λευκό τρίχωμα αναγκάζονται να παραμείνουν στη στεριά ή να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά. Γίνονται απολαυστικό θέαμα για τους ταξιδιώτες της περιοχής, αλλά υποφέρουν, καθώς δεν μπορούν να κυνηγήσουν τα θηράματά τους.

Οι στρατηγικές

Πόσο εύκολο είναι για τα μεγάλα θηλαστικά να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή; Εχουν ευέλικτες στρατηγικές συλλογής τροφής, σύμφωνα με κάποιους αισιόδοξους επιστήμονες. Οπως είχε σημειωθεί σε προηγούμενη μελέτη, οι πολικές αρκούδες -που τρέφονταν κυρίως με φώκιες και άλλα θαλάσσια ζώα- στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα φυτά και τα ζώα της ξηράς για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους.

«Οταν χαθούν οι θαλάσσιοι πάγοι, θα εξαφανιστούν και οι πολικές αρκούδες» ανέφερε σχετικά ο Στιβ Αμστράπ από την οργάνωση Polar Bears International, ενώ ο δόκτωρ Ερικ Ρέγκερ από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Υδρόβιας και Χερσαίας Πανίδας αναφέρει ότι δύο από τους 19 υπο-πληθυσμούς των πολικών αρκούδων στην Αρκτική έχουν ήδη υποστεί ανησυχητικές μειώσεις.

«Αύριο θα υπάρχουν εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες». Η φράση, η οποία αναπαράγεται εδώ και καιρό στα μίντια, δεν συμπεριλάμβανε τις πολικές αρκούδες που μετακινούνται λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος διαβίωσής τους… Πλέον οι θηρευτές των πάγων μπορούν να διεκδικήσουν διεθνή νομική αναγνώριση του στάτους του κλιματικού πρόσφυγα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα