Τα όπλα για τη γαστρεντερίτιδα

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημία που «θερίζει»

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Επιδημία γαστρεντερίτιδας σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες όλη τη χώρα, ρίχνοντας στο κρεβάτι χιλιάδες ασθενείς. Για τον λόγο αυτόν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του (www.keelpno.gr) πληροφορίες για την ιογενή γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα, τους ιούς που την προκαλούν, τη διάρκεια και τη θεραπεία, καλώντας τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για να μην τους βρει το νέο έτος… κρεβατωμένους.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη, που προκαλείται από πολλούς ιούς, όπως οι νοροϊοί, οι ροταϊοί (υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο) και οι αδενοϊοί. Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Επιπλέον ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από ναυτία, πόνο, κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και πιο σπάνια από πυρετό. Στην πλειονότητά τους, πάντως, τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στον γιατρό.

Δέκα ημέρες!

Η ταλαιπωρία του ασθενούς μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες, ανάλογα με τον ιό που προκάλεσε τη νόσο. Συνήθως όμως τα συμπτώματα διαρκούν από 24 έως 48 ώρες.

Να σημειωθεί ότι η γαστρεντερίτιδα χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Οπως με όλους τους ιούς, η μετάδοση της νόσου από τον ασθενή γίνεται μέσω μολυσμένων αντικειμένων (ποτήρια, πόμολα, χειρολαβές κ.λπ.) αλλά και μέσω τροφίμων. Ο ασθενής μεταδίδει τη νόσο από τα πρώτα συμπτώματα έως και τρεις μέρες μετά την ανάρρωσή του.

Για να μειωθεί η μετάδοση της νόσου πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι βασικοί κανόνες υγιεινής στο σπίτι και στον χώρο εργασίας, όπως συχνό και πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, καλός αερισμός των χώρων. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά, ενώ τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα