ΕΟΠΥΥ: «Τσεκούρι» στις δαπάνες ειδικής αγωγής

Τροπολογία ρίχνει στον «Καιάδα» πάσχοντες από διαταραχές λόγου, αυτισμό, υστέρηση κ.λπ.

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Στον «Καιάδα» ρίχνει ο ΕΟΠΥΥ τα παιδιά και τους ενηλίκους με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, αυτισμό, βαρηκοΐα-κώφωση, σπαστική τετραπληγία και νοητική στέρηση, έπειτα από τροπολογία που ψηφίστηκε και αφορά τον «κόφτη» που μπαίνει στις παροχές ειδικής αγωγής, λόγω οικονομικής κρίσης.

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ), σύλλογοι και σωματεία εργοθεραπευτών, μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και οικογένειες καταγγέλλουν ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής».

Οπως αναφέρουν οι επτά σύλλογοι ειδικής αγωγής, «ο ΕΟΠΥΥ μάς κάλεσε στις 22 Δεκεμβρίου σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα “δημόσια διαβούλευση” για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ».

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι οι παροχές Ειδικής Αγωγής στοιχίζουν στον κρατικό Προϋπολογισμό 106.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 82.000.000 αντιστοιχούν στη δαπάνη για τη λογοθεραπεία, «ποσό ανεπίτρεπτο», σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΠΥΥ, όταν η αντίστοιχη δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 11.000.000 ευρώ. Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΠΣΛ Βασίλης Μύρτος είπε στη «δημοκρατία»: «Δεν γνωρίζω πώς προκύπτουν τα 82.000.000 ευρώ. Οι δημόσιες υγειονομικές δομές και το κράτος δίνουν τις εγκρίσεις για λογοθεραπεία, όχι εμείς οι πάροχοι».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα