Η γονατισμένη Ελλάς και τα σενάρια Grexit

Η επιστολή Τσακαλώτου και τι ακριβώς επιθυμούν οι Γερμανοί 

Η σκηνή στο καφενείο της Βουλής: δύο βουλευτές της Ν.Δ., βαριά επώνυμα της παράταξης, συζητούν προβληματισμένοι για την πορεία της χώρας αλλά και για τη στρατηγική Μητσοτάκη. «Ο Κυριάκος βιάζεται να φύγουν αυτοί. Διότι όσο πιο πολύ αργούν τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να είναι ο πρωθυπουργός όχι μόνο του τέταρτου Μνημονίου αλλά ο πρωθυπουργός που θα διαχειριστεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ» εκτιμά ο πρώτος.

«Πράγματι ο κίνδυνος Grexit είναι υπαρκτός και μπορεί να προκύψει αναπάντεχα» απαντά ο δεύτερος και προσθέτει: «Αξιωματούχοι του ΔΝΤ προειδοποιούσαν δικούς μας πρόσφατα “η πιθανότητα να σας δείξουν οι Γερμανοί την έξοδο κάποια στιγμή ανέρχεται σε 30%”. Η επιχειρηματική τους τάξη θεωρεί πως καλύτερα να μας χρηματοδοτήσει για να φύγουμε παρά να μας δανείζει για να μείνουμε». Και καταλήγει ο βουλευτής: «Αν τα πράγματα όντως τρέχουν τόσο γρήγορα, συμφέρει άραγε τη Ν.Δ. να είναι η παράταξη που θα κληθεί να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ενωση; Εμείς θα παραλάβουμε τον μουντζούρη; Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε να φωνάζουμε “φύγετε” πριν οι Γερμανοί πουν τι θέλουν».

Σας δίνω μια γεύση σήμερα για το τι συζητείται αυτήν την εποχή στα παρασκήνια της ελληνικής πολιτικής, στη σκιά του επεισοδίου Τσακαλώτου. Επεισόδιο το οποίο θα τιτλοφορούσα «επεισόδιο ανεξαρτησίας», με την έννοια ότι ακόμη μία ελληνική κυβέρνηση που επιχείρησε να νομοθετήσει μονομερώς κάτι απειροελάχιστο υπονομεύτηκε. Ο Σαμαράς είχε νομοθετήσει το επιτυχημένο μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, ο Τσίπρας το βοήθημα. Τα αποτελέσματα της μονομερούς νομοθέτησης είναι γνωστά, υπερβαίνουν τις αλληλοκατηγορίες των κομμάτων. Ο τρόπος που αντέδρασαν οι Γερμανοί και στις δύο περιπτώσεις δείχνει ότι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρώ υπό καθεστώς ασφυκτικής επιτροπείας.

Το πραγματικό θέμα ουσίας που προκύπτει από την επιστολή Τσακαλώτου είναι ότι οι Γερμανοί αντικατέστησαν έναν «χαλαρό» κανόνα για τα πλεονάσματα με έναν νέο αυστηρότερο. Ο παλαιός έλεγε ότι το υπερβάλλον πλεόνασμα κατά το 1/3 χρησιμοποιείται για την πληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 2/3 κατά το δοκούν. Η αταξία Τσίπρα τούς αναγκάζει να τον αλλάξουν και να τον καταστήσουν σαφή μέχρι λεπτομερείας: Αν έχετε πλεόνασμα στο μέλλον, θα το χρησιμοποιείτε για την καταβολή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για τους προμηθευτές του Δημοσίου και για «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Ερώτημα: Κάποιος που σου επιβάλλει τέτοιους ασφυκτικούς κανόνες οι οποίοι αφαιρούν τους ελάχιστους πόντους αυτονομίας που έχουν απομείνει σε Ελληνα πρωθυπουργό θέλει άραγε να σε διώξει ή να σε κρατήσει; Κάποιος που δυσαρεστείται με την αναστολή του ΦΠΑ στο Αιγαίο, μέτρο που καθιστά ανταγωνιστικές τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έναντι των γερμανικών στις απέναντι ακτές, και κάποιος που επιμένει στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 24% για τους ίδιους λόγους θέλει να σε πετάξει; Προσωπικά θεωρώ ότι σε θέλει μέσα, γονατισμένο και δεμένο χειροπόδαρα. Οχι έξω στο χάος και ανεξέλεγκτο.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα