«Εφυγε» χθες η βραβευμένη σκηνοθέτρια Η. Σγουράκη

Το τελευταίο «αντίο» θα πουν συγγενείς και φίλοι αύριο, στις 15.00, στο Νεκροταφείο Καισαριανής, στη βραβευμένη σκηνοθέτρια Ηρώ Σγουράκη (φωτό).

Επειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, που κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια (!), έφυγε από τη ζωή χθες η τηλεοπτική δημιουργός που μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο Σγουράκη δίνουν εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια στην ελληνική τηλεόραση εκπομπές όπως το «Μονόγραμμα». Μια παραγωγή στην οποία παρουσιάζονται μέχρι σήμερα από την ΕΡΤ οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας και που θεωρείται εθνικό αρχείο.

Μάλιστα, το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους κινηματογραφιστές Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους, ενώ η ΕΡΤ την ίδια χρονιά τούς βράβευσε για την αδιάλειπτη παρουσία του «Μονογράμματος».

Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο, καθώς και σκηνοθεσία.

Ηταν μέλος του Ιδρύματος Μελετών «Νίκος Καζαντζάκης» και συνεργάτιδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το έργο του ζεύγους στην ελληνική τηλεόραση περιλαμβάνει 800 ταινίες -ντοκουμέντα. Η Ηρώ Σγουράκη και ο σύζυγός της είχαν πλούσιο συγγραφικό έργο. Τα λευκώματα «Μίκης Θεοδωράκης - Ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος - αυτοβιογραφία» αλλά και η ταινία «Βιογραφία Ελευθέριου Βενιζέλου» αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για την Ιστορία του τόπου.