ΕΣΥ: Διεθνής διασυρμός για τις ελλείψεις

Αρθρο-καταπέλτης του «Guardian»: «Πεθαίνουν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν»

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ασθενείς, γιατροί και υγειονομικοί στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, τα οποία καταρρέουν λόγω της οικονομικής κρίσης, περιγράφει σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», αποκαλύπτοντας πλέον σε όλο τον κόσμο ότι στη χώρα μας ακόμα και «ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν».

Στο ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμία τεκμηριωμένη μελέτη της σημερινής κατάστασης του ΕΣΥ. Παράλληλα επιτίθεται σε εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μια ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας».

Παρά ταύτα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε -για πολλοστή φορά- την ανησυχία του για την κατάρρευση του ΕΣΥ υπογραμμίζοντας ότι «καταγράφεται πλέον και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης και αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό».

Ειδικότερα στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση της δημόσιας υγείας.
«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν πεθαίνουν» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

Το ρεπορτάζ επικαλείται πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, που αποκαλύπτουν ότι περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με κατ’ εκτίμηση 3.000 θανάτους τον χρόνο.
Ο ρυθμός εμφάνισης, μάλιστα, ήταν σημαντικά υψηλότερος σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θαλάμους νεογνών. «Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα» δήλωσε ο κ. Γιαννάκος και περιέγραψε την πρόσφατη περίπτωση της γυναίκας που έχασε τη ζωή της ύστερα από επέμβαση ρουτίνας στο πόδι στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες, που ακόμα και στις ΜΕΘ έχουμε χάσει 150 κρεβάτια» προσέφερε.

Καταπονημένοι

Συχνά, όπως τονίζεται και στο δημοσίευμα, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί και οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι, που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως.
Από το 2009 οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο (πάνω από 5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ ως το 2014 οι δημόσιες δαπάνες είχαν μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ από το 9,9%, όπως ίσχυε προ κρίσης.
O «Guardian» αναφέρει επίσης ότι δεν γίνονται προσλήψεις, τη στιγμή που πάνω από 25.000 εργαζόμενοι έχουν φύγει από τα νοσοκομεία, τα οποία ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και σεντόνια.

Παράλληλα, καταγράφει ότι περισσότεροι από 2.500.000 Ελληνες είναι υγειονομικά ακάλυπτοι, ότι υπάρχουν ελλείψεις ανταλλακτικών σε ιατρικά μηχανήματα, ότι πολλοί αξονικοί τομογράφοι είναι ελαττωματικοί και στα περισσότερα νοσοκομεία δεν γίνονται βασικές εξετάσεις αίματος λόγω ελλείψεων υλικών. Το ρεπορτάζ καταλήγει με την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δυσμενής, καθώς πολλοί Ελληνες γιατροί προτιμούν πλέον να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα