Εξαλλοι οι γιατροί για ασφαλιστικό-φορολογικό

Ληστρικό το νέο σύστημα, φέρνει λουκέτα ιατρείων εξωθώντας τους νέους στην ξενιτιά και δίνει την «πίτα» στους ξένους ομίλους

Μπαράζ «λουκέτων» σε ιατρεία «βλέπει» ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, λόγω της εφαρμογής του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. Ο ΙΣΑ σε ιδιαίτερα αγωνιώδη τόνο αναφέρει ότι «ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα του νέου έτους διαφαίνονται τα δυσμενή αποτελέσματα», σημειώνοντας ότι κιόλας πολλοί ιατροί προβαίνουν σε ανάκληση της λειτουργίας των ιατρείων τους!

Αιτία, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος, το οποίο «εξοντώνει ελευθεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους, απειλεί τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών». Οι γιατροί επισημαίνουν ότι «το νέο σύστημα είναι καταστροφικό, καθώς προβλέπει τη μείωση των νέων συντάξεων κατά 25%, τη δήμευση έως και του 70% του καθαρού εισοδήματος καθώς και τον τετραπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών».

Παράλληλα, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η εν λόγω εξέλιξη «επιβαρύνει όλους τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, οδηγεί στη φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη και κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, τους οποίους οδηγεί στην ξενιτιά». Στο ζήτημα παρενέβη -σε εξίσου δραματικό τόνο- και ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ιστορικές ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του κοινωνικά ανάλγητου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, που οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τους ασφαλισμένους».
«Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη, μεταφέροντας το πρόβλημα στις επόμενες γενεές» προσέθεσε ο κ. Πατούλης. Κατά τον ΙΣΑ, οι άμεσες συνέπειες από την εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι να κλείσουν χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια και η υγεία θα παραδοθεί στους μεγάλους ομίλους του εξωτερικού, που θα λειτουργούν με φτηνό ιατρικό προσωπικό!

Το Δ.Σ. του συλλόγου ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα προκειμένου «ακόμα και την ύστατη στιγμή να διασώσει τον ιατρικό κόσμο από τον αφανισμό».
«Πρόκειται άμεσα να εξεταστούν η νομιμότητα της πρόσφατης εγκυκλίου αλλά και των άλλων κανονιστικών πράξεων που θα εκδοθούν, και η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Στα χαρακώματα Πολάκης και ΠΟΕΔΗΝ με βαριές εκφράσεις

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), από τη μία πλευρά, και ο… προκλητικός αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης (φωτό), από την άλλη. Αφορμή για τον «πόλεμο» δηλώσεων και χαρακτηρισμών στάθηκε μια συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου στον βρετανικό «Guardian».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία περιέγραψε στους Βρετανούς δημοσιογράφους την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τον πλέον ζοφερό τρόπο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που εξόργισε τον πάντα… λαλίστατο κ. Πολάκη, ο οποίος (όπως συνηθίζει) «στόλισε» μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook τον κ. Γιαννάκο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ότι στη συνέντευξή του παρουσίασε στοιχεία του 2012 και μάλιστα του προσάπτει ότι τότε «έγλειφε» (sic) τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

«Αποδεικνύεις ότι είσαι το ίδιο ξεφτίλας με τον Γιωργάκη, που, για να φέρει εδώ το ΔΝΤ, έβριζε τη χώρα όπου ήταν πρωθυπουργός. Δείχνει τον πανικό που έχει πιάσει και σένα, που σε λίγο καιρό δεν θα είσαι πια πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν την εμετική σου συνέντευξη» έγραψε ο κ. Πολάκης. Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της τον χαρακτηρίζει βόθρο και πολιτικό μίασμα.

Αδειασαν τα ράφια των φαρμακείων στη βόρεια Ελλάδα

Σε… νευρικό κλονισμό βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών, εξαιτίας των σοβαρότατων ελλείψεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε όλα τα είδη φαρμάκων. Οι ελλείψεις αφορούν πλέον όλες τις κατηγορίες, δηλαδή από φάρμακα καρδιοπαθειών, αγγειακών παθήσεων, ψυχοφάρμακα, εμβόλια αλλά και αντιβιοτικά.

«Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και αφορούν όλα σχεδόν τα είδη των φαρμάκων. Οι αιτίες είναι πολλές και αφορούν από το κλείσιμο εταιριών για τις γιορτές των Χριστουγέννων έως τη μειωμένη εισαγωγή, τη μείωση στην παραγωγή πολλών φαρμακοβιομηχανιών, τις ελλείψεις αντιπροσώπων κ.λπ.» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν εκ των ενόντων να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους, κάνοντας μάλιστα έως και χρήση των social media.

Μέγιστο πρόβλημα είναι και οι ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια, καθώς η πρώτη παρτίδα μοιράστηκε και εξαντλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ελάχιστα, δυο τρία σε κάθε φαρμακείο, μοιράστηκαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο κ. Θεοδοσιάδης συμπλήρωσε ότι, εάν τυχόν υπάρξει κρούσμα γρίπης των πτηνών, τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο καθώς θα «δημιουργηθεί πανικός στον κόσμο». Τεράστιο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου, αφού ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα έτη 2011 και 2012. Το ποσό που οφείλει το Δημόσιο στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας φτάνει τα 20.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.500.000 ευρώ αφορούν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής εάν περάσει η πενταετία και πολλοί συνάδελφοι έχουν καταθέσει μηνύσεις και αγωγές για τα ληξιπρόθεσμα του 2011 και του 2012. Για τα τρέχοντα γίνονται καταβολές με υποφερτή ροή των 60-65 ημερών» κατέληξε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Φανή Χαρίση

Μποδοσάκειο: Καταρρέει η Παιδιατρική

Στον αέρα είναι η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας! Οπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες ημέρες για λόγους υγείας απουσιάζει ο διευθυντής της κλινικής, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί… ντόμινο δυσλειτουργίας τόσο στην Παιδιατρική όσο και στη Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου.

Η παρουσία μίας παιδιάτρου έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες των δύο κλινικών σε ό,τι αφορά τους τοκετούς, όπου απαιτείται παρουσία παιδιάτρου για την εξέταση των νεογνών. Ετσι όλοι οι τοκετοί και τα υπόλοιπα περιστατικά μεταφέρονται στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων Γιώργος Χιωτίδης παραδέχθηκε μεν σε δήλωσή του την ύπαρξη του προβλήματος, ωστόσο χαρακτήρισε όλα τα παραπάνω προβλήματα «παλιά» και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν λόγω έλλειψης γιατρών εφημέρευαν ανά δεκαπενθήμερο οι δύο κλινικές.
Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει κατατεθεί αίτηση στην 3η ΥΠΕ, ώστε να προσληφθεί επικουρική γιατρός, αλλά το θέμα εκκρεμεί, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική απόφαση από τη διοίκηση της ΥΠΕ.

Απόφαση-ανάσα για τους νεφροπαθείς

Μεγάλη «ανάσα» στους νεφροπαθείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα έδωσε η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την κατάργηση προπληρωμής φαρμάκων, αναλώσιμων και υπηρεσιών παροχής υγείας. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) αναφέρει ότι το νέο σχέδιο του ΕΟΠΥΥ είναι «σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόσβασης των χρόνια πασχόντων στο σύστημα υγείας της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα οι χρόνια πάσχοντες, όπως οι νεφροπαθείς, προπλήρωναν υλικά και υπηρεσίες, όπως τα αναλώσιμα της περιτοναϊκής κάθαρσης ή φυσιοθεραπείες.

Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης λιτότητας, ωστόσο, πολλοί πάσχοντες αδυνατούν να προκαταβάλουν τα απαραίτητα ποσά, με αποτέλεσμα είτε να μην έχουν πρόσβαση στα παραπάνω είτε να μην ολοκληρώνονται οι απαραίτητες θεραπείες ή να επιλέγουν τη χαμηλότερη ποιότητα υλικών, θέτοντας σε κίνδυνο περαιτέρω την υγεία τους. Η ΠΟΝ στην επιστολή της προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «το νέο σχέδιο δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα