Κειμήλια από τα ιερά τέρατα του Μπολσόι!

Για πρώτη φορά βγαίνουν από τη Ρωσία κοστούμια, σκηνικά, πίνακες και αρχειακό υλικό από τα αστέρια του θρυλικού θιάσου 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τ α μεγαλύτερα «αστέρια» του Θεάτρου Μπολσόι θα λάμψουν και πάλι. Η σπουδαία μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια, η εξίσου μοναδική Εκατερίνα Μαξίμοβα, ο χορευτής Αλεξέι Ερμολάεφ αλλά και δεκάδες ακόμη χορευτές και συντελεστές του κορυφαίου ρωσικού θιάσου πρωταγωνιστούν στη μεγάλη έκθεση, η οποία φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι», η οποία ανασυνθέτει την πλούσια ιστορία του χορευτικού οργανισμού μέσα από χαρακτηριστικά κοστούμια, υψηλής αισθητικής μακέτες από τη σκηνή, ζωγραφικούς πίνακες αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό από φωτογραφίες, αφίσες, σχέδια, ακόμη και προσωπικά αντικείμενα χορευτών και συνθετών που γεμίζουν ασφυκτικά τις προθήκες του μουσείου του Θεάτρου Μπολσόι.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι επιμελητές της διοργάνωσης, το εν λόγω πλούσιο υλικό είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται εκτός Ρωσίας. Και αυτό με αφορμή τον εορτασμό του Αφιερωματικού Ετους «Ελλάδα – Ρωσία 2016», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται μια σειρά από δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες.

Τι ακριβώς, όμως, θα δει κανείς περνώντας το κατώφλι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών; Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα συγκαταλέγονται το κοστούμι της Πλισέτσκαγια για τον ρόλο της Αννα Καρένινα στην ομώνυμη όπερα του Σεντρίν, τα παπούτσια μπαλέτου που φορούσε η Εκατερίνα Μαξίμοβα στον «Καρυοθραύστη» (υποδήματα, τα οποία μάλιστα φέρουν αυτόγραφο της θρυλικής χορεύτριας), το φόρεμα της «ντίβας» Γελένα Ομπραζτσόβα ως «Κάρμεν» στην ομώνυμη όπερα του Μπιζέ, αλλά και η αμφίεση του χορευτή Αλεξέι Ερμολάεφ ως Τυβάλδου στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ.

  

Ο Οδυσσέας Δημητριάδης

Σε περίοπτη θέση στον εκθεσιακό χώρο βρίσκεται μια σειρά από αναμνηστικά αντικείμενα που ανήκαν στον αρχιμουσικό Οδυσσέα Δημητριάδη, έναν διαπρεπή Ελληνα της Διασποράς, ο οποίος έζησε και μεγαλούργησε στη Ρωσία και έφυγε από τη ζωή το 2005.

Το Θέατρο Μπολσόι ιδρύθηκε το 1776 και έχει φιλοξενήσει τις πρώτες παραστάσεις έργων διάσημων δημιουργών που καθόρισαν και επηρέασαν το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στα 240 χρόνια ιστορίας του έχει σημειώσει περισσότερες από 1.000 πρεμιέρες, ενώ στο μουσείο του οργανισμού υπάρχει ένα σπάνιο αρχείο στο οποίο υπάρχουν ακόμη και προσωπικά αντικείμενα μεγάλων χορευτών και μαέστρων.

• Infο: Η έκθεση με τίτλο «Ο μαγικός κόσμος του Θεάτρου Μπολσόι» θα διαρκέσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως και τις 12 Φεβρουαρίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα