Eπιασαν στον ύπνο την αμετανόητη Πόλα Ρούπα

Ποινικός «οδήγησε» την Αντιτρομοκρατική στο διαμέρισμά της, ενώ βρέθηκαν γιάφκα με καλάσνικοφ και σημειώσεις με ονόματα-στόχους

Εκατοντάδες χειρόγραφες σημειώσεις με στόχους (υπουργεία, τράπεζες, πολυεθνικές, επιχειρηματίες, στελέχη ΔΕΚΟ κ.ά) εντόπισε η Αντιτρομοκρατική, κατά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα (του Επαναστατικού Αγώνα) τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή της Ηλιούπολης.
Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, ύστερα από παρακολουθήσεις και πληροφορίες που είχαν συλλέξει, γύρω στις 06.10 έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη, την ώρα που η Πόλα Ρούπα και το εξάχρονο παιδί της κοιμούνταν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παρότι είχε όπλο στο σπίτι, η Ρούπα δεν έφερε καμία αντίσταση, αγκάλιασε τον γιο της και είπε στους αστυνομικούς «μην πειράξετε το παιδί». Λίγη ώρα αργότερα σε διπλοκατοικία επί της οδού Αθ. Διάκου στον Αγιο Δημήτριο συνελήφθη μια 25χρονη (φοιτήτρια κατά πληροφορίες) η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη, καθώς φέρεται ότι παρείχε συνδρομή στην αναζητούμενη Παναγιώτα Ρούπα. Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Αστυνομία προκύπτει ότι η Ρούπα έμενε τα τελευταία δύο με δυόμισι χρόνια στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, ενώ ήταν γνωστή στη γειτονιά ως «κυρία Ελένη». Επιπλέον, φέρεται ότι είχε προκαταβάλει 2.000 ευρώ για ενοίκια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ρόλο-κλειδί στη σύλληψη της Ρούπα έπαιξε ένας ποινικός που είναι σεσημασμένος για ληστείες και κλοπές. Ο εν λόγω άνδρας, που κατά πληροφορίες έχει συλληφθεί, εξετάζεται για τυχόν συμμετοχή (μαζί με τη σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη) στη ληστεία της τράπεζας στη Μαλεσίνα καθώς σε άλλες ληστρικές αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες. Το ίδιο πρόσωπο είχε συσχετιστεί με την αιματηρή ληστεία στα κεντρικά της «Υφαντής», ενώ είχε προσαχθεί ως ύποπτο για τη ληστεία σε κατάστημα «Γερμανός» στην Πεύκη, όπου έπειτα από καταδίωξη οι δράστες είχαν πυροβολήσει αστυνομικούς στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης. Οι αστυνομικοί παρακολούθησαν στενά τις κινήσεις του επικίνδυνου ληστή, ο οποίος φαίνεται ότι τους οδήγησε στην οδό Ζαΐμη και στο σπίτι-κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα.

Χθες το απόγευμα η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από κλειδιά που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Ρούπα οδηγήθηκε σε ένα υπόγειο γκαράζ στον Αλιμο, όπου εντοπίστηκαν δύο αυτοκίνητα. Μέσα στα αυτοκίνητα οι αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκαν καλάσνικοφ, ημιαυτόματα όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες. Στο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσε η Ρούπα, ωστόσο, εντοπίστηκε και πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων, με πιθανούς στόχους του αντάρτικου πόλης.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η Πόλα Ρούπα, με διαφορετική εμφάνιση (κοντό, καστανό μαλλί) και ύφος βλοσυρό αλλά και αγέρωχο, οδηγήθηκε στο Εφετείο και παρουσιάστηκε ενώπιον των εισαγγελέων εκτελέσεων ποινών.
Η Εισαγγελία Εφετών διέταξε την κράτηση της Πόλας Ρούπα στις Φυλακές Κορυδαλλού (θα οδηγηθεί τις προσεχείς ημέρες) λόγω των δύο καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν εις βάρος της. Διά στόματος της αδελφής της -η οποία μετέφερε γραπτό μήνυμά της- η Πόλα Ρούπα είπε: «Είμαι και θα είμαι μέχρι να πεθάνω αμετανόητη εχθρός του συστήματος. Δεν θα με λυγίσουν ποτέ. Ζήτω η επανάσταση».

Αρχισαν απεργία πείνας  επειδή «έχουν απαγάγει» τον εξάχρονο γιο τους!

Ο 6χρονος γιος της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν η μητέρα του έπεσε στα χέρια των αστυνομικών Αρχών, βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας και σε ειδικό χώρο, με ειδικούς ψυχολόγους να βρίσκονται στο πλευρό του, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών!
Αυτό, ωστόσο, προκάλεσε -χθες- την έντονη αντίδραση της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη, οι οποίοι ανακοίνωσαν, διαδοχικά, ότι αρχίζουν άμεσα απεργία πείνας και δίψας, καταγγέλλοντας ότι οι αρμόδιες Αρχές «έχουν απαγάγει» τον γιο τους, κάνοντας λόγο μάλιστα για πόλεμο και εκδικητική συμπεριφορά των Αρχών.

Τι ζητούν

Αίτημα των Ρούπα και Μαζιώτη είναι να δοθεί το παιδί άμεσα στη μητέρα της και στην αδελφή της, οι οποίες κατέθεσαν, χθες, στην Εισαγγελία Ανηλίκων να αναγνωριστούν ως προσωρινοί επίτροποι του 6χρονου.
Το αγοράκι από την πρώτη στιγμή φιλοξενήθηκε σε ειδικό χώρο, όπου του προσφέρθηκαν φαγητό και παιχνίδια, ενώ καταβλήθηκε από την πρώτη στιγμή μεγάλη προσπάθεια από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία του.
Οπως διευκρινιζόταν μάλιστα χθες από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές, η διαδικασία για το πού θα δοθεί η επιμέλεια του παιδιού θα είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτείται ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι συγγενείς των γονέων, και ιδίως η μητέρα και η αδελφή της Πόλας Ρούπα, οι οποίες έχουν ήδη καταθέσει αίτημα, τηρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν την ανατροφή του.

Η γνωριμία (το ’95) με τον Μαζιώτη και  η μύηση στον Επαναστατικό Αγώνα

Ηταν Νοέμβριος του 1995, όταν η 48χρονη σήμερα Πόλα Ρούπα συνάντησε για πρώτη φορά τον σύντροφο της ζωής της και πατέρα του παιδιού της Νίκο Μαζιώτη.
Τότε η πανέμορφη κοπέλα, όπως την περιγράφουν άνθρωποι που τη γνώριζαν, ήταν μόλις 26 ετών. Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η 48χρονη σήμερα Πόλα Ρούπα προσήχθη μαζί με περίπου άλλα 500 άτομα για την κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Αυτό ωστόσο που τη σημάδεψε ήταν η γνωριμία της με τον άνδρα της ζωής της Νίκο Μαζιώτη, καθώς από τότε αναπτύχθηκε ένας στενός δεσμός ανάμεσά τους. Η γεννηθείσα το 1969 κοπέλα από την Καλαμάτα άρχισε να μην ενδιαφέρεται για τις σπουδές της στο Μαθηματικό, αλλά να αφοσιώνεται στον σύντροφό της και στο αντάρτικο πόλης. Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τη γνωριμία τους ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα καταδικάζονται σε κάθειρξη 50 ετών ο καθένας για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Ωστόσο, πριν από την καταδίκη τους έχουν φροντίσει να… εξαφανιστούν, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί (ο Μαζιώτης συνελήφθη σε ένοπλη συμπλοκή στις 16 Ιουλίου 2014, στο Μοναστηράκι).
Από τότε έως χθες η 48χρονη παρέμενε άφαντη από τις Αρχές, αλλά παρούσα στην εγκληματική δράση. Η εικόνα πάντως της Πόλας Ρούπα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων είναι όταν τον Απρίλιο του 2010, ούσα έγκυος, συνελήφθη ως μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Η ρουκέτα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και η απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο

Η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης είναι από το 2003 και μετά οι κυρίαρχες μορφές του Επαναστατικού Αγώνα, συμμετέχοντας σε μία σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες που ανέλαβε με προκήρυξη η οργάνωση. Η πιο εντυπωσιακή -ομολογουμένως- ενέργεια είναι η επίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία στις 12 Ιανουαρίου 2007.

Το 2013 τα μέλη της οργάνωσης καταδικάζονται με απόφαση του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα. Στην Πόλα Ρούπα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 50 ετών και έξι μηνών (εκτιτέα τα 25). Εκείνη βέβαια είχε ήδη εξαφανιστεί από το 2012. Το 2016 καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 11 ετών (εκτιτέα τα 10) σχετικά με την έκρηξη έξω από τα γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας.

Η Πόλα Ρούπα, ούσα φυγόποινη, εμφανίζεται ξανά δυναμικά στο προσκήνιο στις αρχές Μαρτίου του 2016, όταν -με επιστολή της- παραδέχθηκε ότι βρισκόταν πίσω από το σχέδιο για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη από τις Φυλακές Κορυδαλλού και τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτήρια». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι η ίδια είχε διαπράξει τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για να οργανώσει και να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων αυτών για την επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο.
Πάντως, σε βάρος της 48χρονης εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης από το 2014 του 15 τακτικού ανακριτή Αθηνών για τα αδικήματα -μεταξύ άλλων- της συγκρότησης και της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, και της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα