Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις!

Οι τακτικές του παρελθόντος που εφάρμοσε κατά κόρον το βαθύ ΠΑΣΟΚ παραμένουν «ζωντανές» και μένουν ίδιες και απαράλλαχτες, για να μας θυμίζουν τις εποχές της ασυδοσίας που πληρώνουν τα τελευταία χρόνια με πόνο και αίμα οι Ελληνες.

Παρά την κρίση, τις μικρότερες δυνατότητες τακτοποίησης ημετέρων και την ασφυξία στους διορισμούς, πάντα βρίσκονται παραθυράκια για να βολεύονται (ή να… επιβραβεύονται) οι εκλεκτοί. Οπως έγινε γνωστό έπειτα από σχετική ερώτηση στη Βουλή, υφυπουργός χωρίς καμία αρμοδιότητα απέσπασε 15 υπαλλήλους στο πολιτικό γραφείο του! Και μάλιστα ενέκρινε να τους χορηγηθούν υπερωρίες 532 ωρών!

Ο λόγος για τον νέο υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Μαυραγάνη, ο οποίος ακόμα δεν έχει επισήμως καμία αρμοδιότητα, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις για το αντικείμενο της εργασίας του. Κι όμως, απτόητος, έσπευσε να «φορτώσει» το πολιτικό γραφείο του με 15 αποσπασμένους, ειδικούς συμβούλους και μετακλητούς υπαλλήλους. Γιατί χρειάζεται 15 συμβούλους ένας υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου μέχρι στιγμής; Και για ποιο λόγο χρειάστηκε να συγκροτήσει ακόμα και απογευματινή βάρδια εργαζομένων, που πληρώθηκε υπερωρίες 532 ωρών, εν μέσω εορτών; Εκτός κι αν επρόκειτο για… χριστουγεννιάτικο δωράκι διά της πλαγίας οδού.

Οι συγκεκριμένοι στενοί συνεργάτες του κ. Μαυραγάνη, με βάση τις υπερωρίες που πληρώθηκαν, πρέπει να απασχολήθηκαν απογεύματα, νύχτες, Σαββατοκύριακα και στις αργίες των Χριστουγέννων. Δηλαδή δούλευαν σαν τρελοί για να προλάβουν… τι; Αφού ο προϊστάμενός τους ουσιαστικά ακόμα δεν έχει αναλάβει καθήκοντα. Ιδού τα παράλογα (και προκλητικά) του Δημοσίου και του πολιτικού συστήματος που συνεχίζονται ακόμα.

Οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Κώστας Μπαργιώτας που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση αναφέρουν ότι «είχαν αποσπαστεί στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού, μέσα σε μια εβδομάδα από την ορκωμοσία του, τέσσερις αστυνομικοί, υπάλληλοι από το Νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”, από τον Δήμο Χαλανδρίου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης κ.α. Εκτός αυτών, διορίστηκε στο γραφείο του από την ίδια κιόλας ημέρα της ορκωμοσίας του ένας αριθμός ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων». Εν ολίγοις, ένα μικρός στρατός συνεργατών στο πολιτικό (και όχι υπουργικό) γραφείο ενός νεόκοπου μέλους της κυβέρνησης. Πώς να πιστέψει λοιπόν κανείς ότι μπορεί σε αυτόν τον τόπο να υπάρχει σωτηρία…

Φυσικά, στην απάντησή του ο κ. Μαυραγάνης και ο πολιτικός προϊστάμενός του πιθανότατα να επικαλεστούν «φόρτο εργασίας» ή άλλα επιχειρήματα για να κλείσουν το θέμα. Η ουσία όμως δεν είναι αν πράγματι οι 15 υπάλληλοι ορθά αμείφθηκαν για υπερωριακή εργασία ή αν όντως είναι απαραίτητοι.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η νοοτροπία των υπουργών και όχι η τυπική νομιμότητα (που ενδεχομένως υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση). Αν ένας υφυπουργός χωρίς αντικείμενο (αφού η θέση του θεσπίστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες) χρειάζεται τόσο πολλούς συμβούλους, πόσους άραγε θα πρέπει να απασχολεί ο πρωθυπουργός της χώρας ή ο υπουργός Οικονομικών; Και κυρίως ποιο είναι το μήνυμα προς τους πολίτες; Οτι ο στενός δημόσιος τομέας που συνδέεται άμεσα με την κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί ασύδοτα, παρά τις θυσίες και τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί σχεδόν όλοι οι Ελληνες; Το ζήτημα λοιπόν είναι κυρίως ηθικό και λιγότερο νομικό. Γι’ αυτό η απάντηση που θα δοθεί στη συγκεκριμένη ερώτηση μικρή σημασία έχει.

Δυστυχώς, και με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας συνεχίζονται όλες οι αμαρτίες του παρελθόντος. Οσα είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας τα επαναλαμβάνει με τη μέθοδο του copy paste. Τεράστιο υπουργικό συμβούλιο (αντί για το μικρό και ευέλικτο που είχε υποσχεθεί), αποσπάσεις και διορισμοί «εκλεκτών» στα πολιτικά γραφεία, καταιγισμός από τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια και νυχτερινές ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο ευτελισμός της πολιτικής ζωής συνεχίζεται και διογκώνεται. Καλή φώτιση!

Δημήτρης Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα