Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Η παραδοχή του λάθους για την αναγνώριση με το όνομα «Μακεδονία»

Σ τις 3/1/2017 ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκ μέρους της χώρας του αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό όνομά τους, δηλαδή «Μακεδονία». Ο Σέρβος επίσημος ανέφερε τα εξής:

«Ολη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Ελληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο - ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη “Μακεδονία” προσβάλλοντας τους Ελληνες και αυτοί (εννοεί τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι, για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο».

Θυμίζω ότι η αναγνώριση του σκοπιανού κράτους με το όνομα «Μακεδονία» έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς σε μια εποχή κατά την οποία διατηρούνταν πολλά από τα ιδεολογήματα της κομμουνιστικής δικτατορίας του Τίτο. Ο Μιλόσεβιτς, επηρεασμένος και αυτός από την κομμουνιστική ιδεολογία, αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα που άφησε ως κληρονομιά ο Τίτο.

Αντιθέτως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, η οποία καταπιέστηκε από τον Τίτο, είχε πάντα πιο ξεκάθαρη θέση. Το 1958 αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος, να αναγνωρίσει ξεχωριστή «μακεδονική» Εκκλησία στα Σκόπια. Μετά την πτώση του κομμουνισμού ο Σέρβος Πατριάρχης Παύλος δήλωσε: «Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή είναι η ελληνική».

Η άποψη του Ντάτσιτς εναρμονίζεται περισσότερο με τη θέση των Σέρβων ορθοδόξων επισκόπων, αλλά δεν απορρέει απλώς και μόνο από τη διάθεση αλληλεγγύης μεταξύ λαών με ορθόδοξες ρίζες. Πρωτίστως απηχεί το εθνικό συμφέρον της σύγχρονης Σερβίας, το οποίο απειλείται από την εξάπλωση του αλβανικού εθνικισμού.

Το Κοσσυφοπέδιο-Κόσοβο θεωρείται από τους Σέρβους η κοιτίδα της εθνικής και της θρησκευτικής ιστορίας τους, και ενοχλούνται όταν άλλοι λαοί το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάς μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία και τη Ρουμανία είναι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, όπως άλλωστε κάνει και η Ρωσία. Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σταθερή στη μη αναγνώριση για δύο λόγους: Πρώτον, για να δοθεί ένα μήνυμα αποθαρρύνσεως της «μεγάλης Αλβανίας» και, δεύτερον, για να μη νομιμοποιηθεί μια απόσχιση εδάφους με τη βία, που θυμίζει την περίπτωση της κατεχόμενης Κύπρου.

Η δήλωση του Σέρβου ΥΠΕΞ έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αποδεικνύει ότι αυξάνονται οι πιέσεις και τα προβλήματα για τους Σκοπιανούς. Η Ελλάς και η Βουλγαρία τούς κατηγορούν ότι προβαίνουν σε ιστορικές παραχαράξεις. Τώρα προστίθεται και η σερβική αμφισβήτηση του «μακεδονισμού». Οι απομονωμένοι Σκοπιανοί μάς έχουν ανάγκη και όχι εμείς εκείνους. Μένουμε, λοιπόν, σταθεροί στην υπεράσπιση του ονόματος της αληθινής Μακεδονίας!

Κωνσταντίνος Χολέβας

* Πολιτικός επιστήμων