Αλαλούμ για τις εισφορές σε μπλοκάκια

Αλλα λέει ο υπουργός και άλλα οι εγκύκλιοι. Ελάχιστη βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών καταβολών τα 586,08 ευρώ 

Θολά παραμένουν αρκετά σημεία για το πώς θα καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από όσους αμείβονται με δελτίο ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και ειδικά όσους έχουν ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα.
«Αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει τίποτε για την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία» προσπάθησε να εξηγήσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, αλλά μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα!
Και αυτό γιατί στις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί καθορίζονται ως ελάχιστη βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 586,08 ευρώ.

Σε αυτή τη βάση θα υπολογίζονται οι εισφορές για όσους βγάζουν λιγότερα από 586,08 ευρώ και για όσους εμφανίζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη από την άσκηση της δραστηριότητας. Εκτός και αν αλλάξει ο νόμος!
Το κατώτατο όριο εισφορών έχει εφαρμογή και για τα πρόσωπα που για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του ν.4387/2016 κάνουν έναρξη εργασιών ή δραστηριοτήτων.

Στο κατώτερο πλαφόν των 586,08 ευρώ θα υπολογιστούν, τέλος, και οι εισφορές για όσους ασφαλισμένους δεν υπάρχει πληροφόρηση λόγω μη υποβολής δήλωσης εισοδήματος.
Ανώτερο ποσό στο οποίο υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές ανά μήνα είναι τα 5.860 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν κάποιος βγάζει 100.000 ευρώ τον χρόνο -ή 100.000 / 12 = 8.333 ευρώ τον μήνα, θα καταβάλλει εισφορές σαν να είχε μηνιαίο εισόδημα 5.860 ευρώ τον μήνα.
Οσοι αρχίσουν να ασφαλίζονται το 2017 θα καταβάλουν εισφορές για τα 586 ευρώ τον μήνα και, αν εισπράξουν περισσότερα χρήματα, θα τους ζητηθεί στο μέλλον η διαφορά, ενώ όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα καταβάλλουν εισφορές με βάση υπολογισμού τα 586 μεικτά και θα τους καταλογιστεί η διαφορά μόλις εντοπιστούν τα ακριβή εισοδήματά τους.

Στις περιπτώσεις επαγγελματιών που παράλληλα έχουν και μισθωτή εργασία, για τον υπολογισμό του ανώτατου ασφαλιστέου ποσού των 5.860 ευρώ τον μήνα ή 70.320 ευρώ ετησίως, συνυπολογίζονται τα εισοδήματα από κάθε πηγή, και την επαγγελματική δραστηριότητα και τη μισθωτή εργασία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα