Στην «κατάψυξη» όλη η βόρεια Ελλάδα!

Ακόμη χωρίς θέρμανση η πόλη της Πτολεμαΐδας! Με αλυσίδες η κίνηση στο κέντρο της Καβάλας

Σιβηρία θυμίζει η βόρεια Ελλάδα, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μετ’ εμποδίων διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου της κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού.
Σε λευκό κλοιό ξύπνησαν χθες οι κάτοικοι περιοχών της δυτικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής αλλά και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ο Εβρος είναι ντυμένος στα λευκά, καθώς το χιόνι έχει καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού, ωστόσο παρέμεινε ανοιχτό το οδικό δίκτυό του.

Ακυρώθηκε πτήση

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και η πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.
Εντονη ήταν και η χιονόπτωση στην Καβάλα, όπου η κίνηση των οχημάτων ακόμα και στο κέντρο της πόλης γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το πολικό ψύχος κράτησε κλειστά τα σχολεία σε πολλούς νομούς, ενώ δεν λειτούργησαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς το νησί της Θάσου, εκτελούνταν χθες μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ είχαν ανασταλεί τα δρομολόγια του πλοίου που συνδέει τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με το λιμάνι της Καβάλας.

Μια νέα βλάβη στην τρίτη μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει εκ νέου χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας.
Οπως ανακοινώθηκε από την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), η τηλεθέρμανση τα επόμενα 24ωρα θα λειτουργεί εκ περιτροπής ανά δίωρο, εναλλάξ, στο κέντρο (α΄ ζώνη) και στην περιφέρεια (β΄ ζώνη) της πόλης.

Γλυπτά από πάγο

Σε… γκαλερί παγωμένων έργων τέχνης μεταμορφώθηκε η Θεσσαλονίκη! Από την παραλία έως την Ανω Πόλη, ο παγετός, σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά των σπασμένων σωλήνων, μεταμορφώθηκε σε… καλλιτέχνη! Ετσι, οι Θεσσαλονικείς αντίκρισαν μέσα στο ψύχος ένα εκπληκτικό θέαμα στο Πάρκο Ξαρχάκου, στη Νέα Παραλία, με βρύσες που σχημάτισαν όγκους πάγου, με πίδακες νερού που μεταμορφώθηκαν σε παγοκολόνες και με παγκάκια που απέκτησαν σταλακτίτες! Οι σωληνώσεις πολυκατοικιών που έσπασαν δημιούργησαν ένα τοπίο που θύμιζε… Αλάσκα, καθώς το νερό σταδιακά πάγωσε και τύλιξε ακόμα και τα παρκαρισμένα μηχανάκια!

Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε οφειλέτες

Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές για όσο διαρκεί η επέλαση του χιονιά, που έχει βάλει στην «κατάψυξη» τη χώρα τα τελευταία 24ωρα. Οπως ανακοίνωσε χθες η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν αυτές τις ημέρες, «αποφασίστηκε η αναστολή των διακοπών ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ολόκληρη τη χώρα».
Η αναστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, θα ισχύσει για μία εβδομάδα και «αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική ευαισθησία της». Πάντως και χθες η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς το χιόνι πάγωσε τα καλώδια του δικτύου.

Κλειστά τα σχολεία σε 13 δήμους της Θεσσαλονίκης

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους 12 δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του πολικού παγετού αλλά και των προβλημάτων που σημειώθηκαν στην ύδρευση και στα συστήματα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Χαλκηδόνας, Καλαμαριάς, Δέλτα, Θερμαϊκού, Βόλβης, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Νέαπολης – Συκεών (όπου θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί). Στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν κανονικά και σήμερα οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, οι παιδικοί σταθμοί του Οργανισμού Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ) και το Δημοτικό Βρεφοκομείο.

Επίσης, επεκτείνονται έως και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου τα έκτακτα μέτρα με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων, και κυρίως των αστέγων. Συγκεκριμένα, παραμένουν προσβάσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι στο 4ο Παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42) και το 5ο Παράρτημα ΚΑΠΗ (Αλεξανδρείας 27) από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, καθώς και το Υπνωτήριο Αστέγων και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έχουν προμηθευτεί εκ νέου με κουβέρτες και sleeping bags, τα οποία η Δημοτική Αστυνομία διανέμει σε αστέγους της πόλης που δεν θέλουν να μετακινηθούν στις δομές.

Κλειστό λόγω του παγετού παρέμεινε χθες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο δεν θα λειτουργήσει και σήμερα λόγω βλάβης στη θέρμανσή του. Κλειστά ήταν χθες και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, η Σχολή Θετικών Επιστημών καθώς και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, λόγω προβλήματος στην ύδρευση και τη θέρμανση. Κλειστή, επίσης, θα είναι και σήμερα η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Μηχανιώνα.

Σπάνε σωλήνες και υδρόμετρα

Σε αγώνα δρόμου με προτεραιότητα τις βλάβες των αγωγών του δικτύου ύδρευσης εξαιτίας του παγετού έχει επιδοθεί η ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το τηλεφωνικό κέντρο της έχει δεχτεί τεράστιο όγκο κλήσεων κυρίως για παγωμένες σωληνώσεις και σπασμένα υδρόμετρα.
Εντός του Σαββατοκύριακου αντικαταστάθηκαν περί τα 160 υδρόμετρα στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης. Η ΕΥΑΘ συνιστά στους καταναλωτές να παρακολουθούν τα υδρόμετρά τους και πιθανές διαρροές, αλλά και να καλύπτουν τις εξωτερικές σωληνώσεις τους με μονωτικά υλικά (υαλοβάμβακας, μάλλινα υφάσματα).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον τεχνικό συστημάτων φυσικού αερίου Γιάννη Κοντομήτρο, οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού για εννιά στα δέκα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρει, τα προβλήματα προκύπτουν από το ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Ο ίδιος προτείνει τη διαρκή λειτουργία σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τη διαρκή και μικρή ροή νερού στην υδραυλική εγκατάσταση.

Τι λέει η εταιρία διανομής
Από την πλευρά της, η ΕΔΑ αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το δίκτυο διανομής, τονίζοντας ότι τα περιστατικά έλλειψης παροχής ζεστού νερού στις υδραυλικές εγκαταστάσεις οφείλονται στο ότι έχει παγώσει η παροχή νερού που τροφοδοτεί τα συστήματα θέρμανσης.
Καλεί δε τους καταναλωτές να απευθύνονται στον εγκαταστάτη-υδραυλικό τους.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα