Αλίμονο στις κύριες συντάξεις!

 Το μαρτύριο δεν τελειώνει! Μειώσεις-σοκ σε (τουλάχιστον) 1.000.000 δικαιούχους
 Αντίστροφη μέτρηση! Μεγάλοι χαμένοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ
■ Θα γλιτώσουν μόνο όσοι παίρνουν έως 600 ευρώ

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Καλύτερα μη λύση παρά εθνική διάλυση

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Τα media στη χώρα του «Other People’s Money» («ΚΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ»)
Από τον Εκδότη, Ι. Ν. Φιλιππάκη

►Στην «κατάψυξη» όλη η βόρεια Ελλάδα!

►Ο «ψευδοαρχιεπίσκοπος» και ο «υπερ-απατεώνας»

►Ο χιονιάς του… χιονιά!

►Η δίκη του Γιωργάκη για το «λεφτά υπάρχουν»

►Ι.Χ.: Νέα παράταση (τεσσάρων ημερών) για πληρωμή τελών

►Χωρίς τίτλους σπουδών οι φάκελοι διορισμένων!

►Με καθυστέρηση (!!!) θα έρχονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες

►Γιώργος Χαρβαλιάς: YΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αρχίζει ο επανυπολογισμός μέσω της «προσωπικής διαφοράς». Θα γλιτώσουν όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 600 ευρώ

Στην «προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν 1.000.000 κύριες συντάξεις (πλην του ΟΓΑ), οι οποίες θα επανυπολογιστούν έως τον Σεπτέμβριο του 2017, με ορατό το ενδεχόμενο μείωσής τους εάν η διαφορά που θα προκύψει (η λεγόμενη «προσωπική διαφορά») ξεπερνά τα 600 ευρώ!

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κύριες συντάξεις και τις μειώσεις που πιθανόν να προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό τους αρχίζει από αυτόν τον μήνα με τις συντάξεις του πρώην ΙΚΑ και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εννεαμήνου στα υπόλοιπα Ταμεία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προστατευτούν από τις περικοπές μόνο οι κατώτατες συντάξεις, που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ. Για να γίνει, όμως, αυτό, θα υπάρξει μεγάλο «κούρεμα» στις υψηλότερες συντάξεις έως 1.300 ευρώ.

Δεδομένα

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με δεδομένα όπως η ηλικία, τα έτη ασφάλισης, ο συντάξιμος μισθός και η ασφαλιστική κλάση και όπου προκύπτει μικρότερη σύνταξη, η διαφορά παλαιάς και νέας θα ονομάζεται «προσωπική διαφορά».
Αυτό το ποσό θα αποτελέσει τον «κόφτη» των κύριων συντάξεων που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ελληνική κυβέρνηση αντικρούει χαλαρά. Μάλιστα το Ταμείο είχε απαιτήσει την εξάλειψη των διαφορών για να «επιστρέψει» στο ελληνικό πρόγραμμα, με τη μόνη εκκρεμότητα να εντοπίζεται στο αν θα καταργηθούν πλήρως ή θα αφαιρούνται με… δόσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, η «προσωπική διαφορά» θα συνεχίσει να καταβάλλεται έως το 2019, οπότε και πιθανότατα θα καταργηθεί, και έτσι οι μειώσεις που θα προκύψουν θα περάσουν αυτόματα στις κύριες συντάξεις.

Σενάριο

Το σενάριο αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει τον νόμο 4387/2016 και προβλέπει ότι από τη μη καταβολή των ονομαστικών αυξήσεων στις επανυπολογισθείσες κύριες συντάξεις με αρνητική «προσωπική διαφορά» θα προκύψει εξοικονόμηση 87.000.000 ευρώ το 2019.

Μεγάλοι χαμένοι της διαδικασίας θα είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως 30%, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα μετρήσουν περικοπές έως 27%, ενώ το «κούρεμα» των συντάξεων του πρώην ΟΑΕΕ θα φτάσει έως το 42% για όσους έχουν από 25 έως 40 έτη ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος η σύνταξη σπάει σε δύο μέρη: την εθνική (ύψους 384 ευρώ) και την ανταποδοτική (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Υπενθυμίζεται πως για όσους βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από την εικοσαετία η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται της εικοσαετίας.

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικές αιτήσεις από 16 Ιανουαρίου

Σε εφαρμογή τίθεται από τις 16 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, μέσω της νέας ιστοσελίδας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr). Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έως το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (περίπου 100.000 είναι σε εκκρεμότητα), ενώ από το τέλος του 2017 και μετά η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Η ηλεκτρονική εποχή που εγκαινιάζει το νέο Υπερταμείο Κύριας Ασφάλισης συμπληρώνεται από το τετραψήφιο νούμερο 1555, που δίνει κατευθύνσεις, ενημέρωση και απαντήσεις σε θέματα τα οποία αφορούν τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα λειτουργούν και τα σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ σε όλη την επικράτεια.
Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι, για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην πλήρη λειτουργία του ΕΦΚΑ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής και μηχανογραφικής διακυβέρνησης, η οποία εξελίσσεται.

Προς παράταση (έως τις 15 Μαρτίου) η υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες»

Σε παράταση της υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη
Με τα σημερινά ισχύοντα, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2017. Με την ψήφιση της τροπολογίας, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, που γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.pothen.gr, αναμένεται να παραταθεί έως τις 15 Μαρτίου.

Στο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» πρέπει να δηλωθούν φέτος μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις, και αναλυτικά, κατά πηγή προέλευσης, όλα τα εισοδήματα.

Για παράδειγμα, ακόμα και για αυτοκίνητα ή ακίνητα που εδώ και δεκαετίες έχουν αποκτήσει και τα δήλωναν στο Ε1 και το «πόθεν έσχες» του παρελθόντος, τώρα οι υπόχρεοι θα πρέπει να ψάξουν συμβόλαια και τιμολόγια για να αναγράψουν ξανά την αξία στην οποία τα απέκτησαν, τις πηγές προέλευσης των χρημάτων τους (π.χ. εισοδήματα έτους, αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών, κέρδη από λαχεία – παιχνίδια ΟΠΑΠ κ.λπ.), αλλά και πόσα ακριβώς ήταν τα χρήματα από κάθε πηγή.

Ενώ, δηλαδή, τα στοιχεία αυτά είναι ήδη γνωστά στο κράτος και στις ελεγκτικές Αρχές (και όταν οι εισαγγελείς που τις επικουρούν ή τις εποπτεύουν μπορούν να έχουν αυτόματη πρόσβαση, χωρίς καν την έγκριση του ελεγχομένου), οι υπόχρεοι πρέπει να ψάχνουν να βρουν στοιχεία από το παρελθόν και να τα δηλώσουν τώρα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος απέκτησε ένα περιουσιακό στοιχείο μετά τον γάμο του, θα πρέπει να θυμάται και να μεταφέρει στη δήλωση τι έδωσε ο ίδιος ή η σύζυγός του από τους μισθούς τους, τι είχαν καθένας πριν από τον γάμο, αν βρήκαν χρήματα από δώρα γάμου ή τι μάζεψαν από κοινού μετά, τι τους έδωσαν οι γονείς τους, τι δάνειο πήραν κ.λπ.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα