Τεστ αίματος θα προβλέπει πλέον τα «καλά γεράματα»

Θα προλαμβάνει μία σειρά παθήσεων που εκδηλώνουν οι μεγάλοι σε ηλικία, προτού εμφανίσουν κάποια σημάδια

Λ έμε «καλά γεράματα» και είναι μια ευχή που στην ουσία περιγράφει μια τρίτη ηλικία χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας ή καθήλωση εξαιτίας σοβαρών κινητικών προβλημάτων. Πώς μπορεί όμως να ξέρει ένας άνθρωπος ποιες είναι οι πιθανότητές του για «καλά γεράματα»;

Ενα υπό ανάπτυξη τεστ αίματος φιλοδοξεί τώρα να προβλέψει ακριβώς αυτό, διακρίνοντας τη χρονολογική από τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, δηλαδή το πόσα χρόνια έχει ζήσει από το πόσο γερασμένο, εξασθενημένο και επιρρεπές σε ασθένειες είναι στην πραγματικότητα το σώμα του.
Αυτό προκύπτει από την καταγραφή μιας σειράς βιοδεικτών που αποτελούν βάση εκτίμησης του κινδύνου που έχει ένα άτομο να αναπτύξει παθήσεις σχετικά με το γήρας σε χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Πάολα Σεμπαστιάνι της Σχολής Δημόσιας Υγείας και τον καθηγητή Τόμας Περλς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κυτταρικής γήρανσης «Aging Cell», μέτρησαν το επίπεδο 19 βιοδεικτών σε δείγματα αίματος από σχεδόν 5.000 ανθρώπους 30-110 ετών.

«Οι συγκεκριμένοι δείκτες αντανακλούν τις διαφορές στον τρόπο που γερνάνε οι άνθρωποι και αφήνουν πολλές υποσχέσεις στο να προβλέπουν τα υγιή γηρατειά, τις μεταβολές στις νοητικές και τις σωματικές λειτουργίες, την επιβίωση και την εκδήλωση σχετικών με τα γηρατειά παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος, πολύ προτού εμφανιστούν οποιαδήποτε κλινικά σημάδια» δήλωσε ο δρ Περλς.
Το τεστ, που μένει να αξιολογηθεί καλύτερα με ευρύτερη έρευνα, μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί και για τις δοκιμές νέων φαρμάκων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα