Ανελέητο κυνήγι στους ελ. επαγγελματίες

Το υπ. Εργασίας ξεκινά σαφάρι για να εισπράξει εισφορές και χρέη! Από τις 15 Ιανουαρίου τα ειδοποιητήρια

Κυνήγι των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων ξεκινά το υπουργείο Εργασίας, με «όπλα» τις νέες ασφαλιστικές εισφορές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Παρά το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπουν διάφορες επαγγελματικές ομάδες ότι οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους απορροφούν το 60% του εισοδήματός τους, η κυβέρνηση επιμένει στη «σκληρή γραμμή» σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, 1.500.000 επιτηδευματίες θα κληθούν να πληρώσουν το ασφαλιστικό «χαράτσι» ύψους 26,9% επί του εισοδήματός τους, ως εισφορά στον ΕΦΚΑ για τον μήνα Ιανουάριο. Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων σε επαγγελματίες και επιστήμονες, πρώην ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

Η εισφορά τους αφορά 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ, και υπολογίζεται επί των καθαρών εισοδημάτων του 2015. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα μερικής καταβολής του ποσού, με το υπόλοιπο να επιβαρύνεται με τόκους και προσαυξήσεις ύψους 8,5%.

Το… κυνηγητό θα συνεχιστεί με το ΚΕΑΟ, το οποίο ετοιμάζεται να στείλει 300.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ακόμα και σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ, εφόσον δεν προβούν σε ρύθμιση της οφειλής τους (μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων).
Οι εργοδότες που ασφαλίζουν το προσωπικό τους στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα υποστούν το «σοκ» των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ληξιπρόθεσμα

Σημειώνεται ότι όποιοι διατηρούν ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλιση-περίθαλψη, ακόμα και αν καταβάλουν τις τρέχουσες νέες ασφαλιστικές εισφορές.
Τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες θα δώσει ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου, καθώς οργανώνεται «σαφάρι» κατά της εισφοροδιαφυγής.

Ο μηχανισμός του υπουργείου, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, θα ενισχυθεί με 1.000 νέους ελεγκτές, οι οποίοι θα προέρχονται από τα άλλα Ταμεία, ως πλεονάζον προσωπικό.
Η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» μετά το καλοκαίρι, όταν δηλαδή θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος των μετατάξεων από τα ταμεία κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Στον αέρα η μισθοδοσία για 100.000 μπλοκάκια!

«Στον αέρα» βρίσκεται η καταβολή του μισθού στο τέλος του τρέχοντος μήνα για περίπου 100.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκ), εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας.

Τα λογιστήρια των επιχειρήσεων βρίσκουν ως αφορμή την ασάφεια στο νέο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από 01/01/2017 και δεν δέχονται να πάρουν αποδείξεις από τους εργαζομένους.
Με άλλα λόγια, δείχνουν ότι δεν θα δεχτούν να αναλάβουν το κομμάτι της εισφοράς που τους αναλογεί (13,3%), μετακυλίοντάς το στους κατόχους των μπλοκ.

Οι εργοδότες

Ετσι, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να πειστούν οι εργοδότες να υπογράψουν σύμβαση, την οποία θα πρέπει να αναγγείλουν οι ίδιοι ή οι εργαζόμενοι στη σχετική πλατφόρμα που θα ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας, με την οποία θα αποδεικνύεται η «σχέση εξαρτημένης εργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών.

Για τον λόγο αυτόν υπάρχει ο κίνδυνος είτε να χαθούν θέσεις εργασίας από εργαζομένους που δεν θα δεχτούν να αναλάβουν το σύνολο των εισφορών είτε να προκύψει μια σημαντική, έμμεση, μείωση αποδοχών.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επέμεινε με χθεσινές δηλώσεις του ότι μόλις το 8% των εργαζομένων με μπλοκάκι θα κινδυνεύσουν να υποστούν έμμεση μείωση αποδοχών λόγω συνολικής καταβολής των εισφορών από τους ίδιους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα