Στήλη άλατος ο ανεπαρκής Μπουτάρης

«Κοιμήθηκε» ο μηχανισμός του δήμου, προκαλώντας χάος στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Στο έλεος του χιονιά άφησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τη Θεσσαλονίκη, αφού -παρά τις προγνώσεις των μετεωρολόγων- ο μηχανισμός του δήμου αποδείχτηκε ανέτοιμος. Από νωρίς χθες το μεσημέρι η πόλη είχε παραδοθεί κυριολεκτικά στον χιονιά και όλοι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είχαν θαφτεί στο χιόνι. Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς η μετακίνηση των πολιτών στα πεζοδρόμια ήταν επικίνδυνη, ενώ τα οχήματα κινούνταν με μικρή ταχύτητα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, το αλάτι που είχαν πάνω σε έξι αλατιέρες πάγωσε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ πάγωσαν και οι βάνες στα 15 υδροφόρα οχήματα, τα οποία ήταν γεμάτα με θαλασσινό νερό.
Ομως, ο κ. Μπουτάρης ξέχασε να παραδεχτεί τις ευθύνες του, καθώς το αλάτι προφανώς ήταν αποθηκευμένο σε εξωτερικό χώρο -και όχι σε εσωτερικό θερμαινόμενο- και κανείς όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν έλεγξε την κατάστασή του για να διαπιστώσει έγκαιρα ότι πάγωσε!

Ετσι στη μάχη ρίχτηκαν υπάλληλοι του δήμου με οχτώ φορτηγάκια, οι οποίοι έριχναν το αλάτι με τα φτυάρια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου και υπεύθυνο του τομέα Πολιτικής Προστασίας Θωμά Ψαρρά, είχαν μοιραστεί 7.000 σακιά με αλάτι σε νοσοκομεία και σχολεία, ενώ σε 50 σημεία στην πόλη βρίσκονταν σάκοι με αλάτι, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι δημότες.

Πόλη-φάντασμα το απόγευμα

Το αποτέλεσμα πάντως όλων αυτών ήταν πως από το απόγευμα και μετά η Θεσσαλονίκη θύμιζε κυριολεκτικά… πόλη-φάντασμα. Ελάχιστα αυτοκίνητα και άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους κατάλευκους δρόμους καθώς οι μετακινήσεις ήταν όχι μόνο αδύνατες αλλά και επικίνδυνες.
Δριμεία κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη και στη διοίκηση του δήμου άσκησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι «ενδεικτικό της νιρβάνας στην οποία είχαν περιέλθει ήταν ότι το αρμόδιο συντονιστικό όργανο του δήμου για τις έκτακτες ανάγκες συνεκλήθη έπειτα από προσωπική μου παρέμβαση».

Τα σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, κλειστά σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ κλειστά θα είναι και τα πανεπιστήμια αλλά και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στο αεροδρόμιο Μακεδονία χτες, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, η χαμηλή ορατότητα προκάλεσε την εκτροπή πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ πραγματοποιούνταν μόνο απογειώσεις. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε χθες το βράδυ.
Στη μάχη να κρατηθεί ανοιχτός ο περιφερειακός δρόμος της Θεσσαλονίκης, τα νοσοκομεία και το αεροδρόμιο είχαν ριχτεί τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλειστά τα εμπορικά, υπό το μηδέν οι… εκπτώσεις

Δεν έφταναν οι υπό το μηδέν θερμοκρασίες που συνέπεσαν με τις πρώτες ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ήρθε και η σφοδρή χιονόπτωση να διαλύσει κάθε ελπίδα για μικρή κινητικότητα στα μαγαζιά. Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε τις εμπορικές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν σήμερα, ώστε έμποροι και υπάλληλοι να μην ταλαιπωρηθούν από τον χιονιά.

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να απογοητεύουν τους περισσότερους εμπόρους, η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στις χειμερινές εκπτώσεις. Ομως, το δριμύ ψύχος είχε ελαχιστοποιήσει την κίνηση, ενώ χθες δεν υπήρχε ψυχή στα καταστήματα.

Μάλιστα, πολλά καταστήματα έκλεισαν πολύ νωρίς και έδιωξαν τους υπαλλήλους τους, αφού και πελάτες δεν υπήρχαν και η μετακίνηση δυσκόλευε όσο το φως έπεφτε. «Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι πάντα η πιο σημαντική και αποδοτική για τους τζίρους μας, αλλά ξεκινήσαμε με τους χειρότερους οιωνούς» σημείωσε στη «δημοκρατία» έμπορος γυναικείων ενδυμάτων.

Μαρία Μαθιοπούλου

Επέλαση του χιονιά στη βόρ. Ελλάδα

Πρωτοφανής επέλαση του χιονιά στη βόρεια Ελλάδα! Οι μηχανισμοί των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνουν από χθες το πρωί αγώνα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί, ωστόσο τα προβλήματα της έντονης χιονόπτωσης και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.

Το θερμόμετρο χθες το πρωί έδειχνε -14 βαθμούς στη Φλώρινα, -13 στην Καστοριά, όπου πάγωσε η λίμνη και μετετράπη σε… παγοδρόμιο, -16 στο Νευροκόπι Δράμας και -8 στην Κατερίνη. Στη Χαλκιδική από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησε η έντονη χιονόπτωση, όπως επίσης και στην Πέλλα και την Ημαθία, με φόβους για αποκλεισμό δεκάδων χωριών στο ορεινό δίκτυο.

Στους δρόμους βρίσκονται 60 οχήματα-αλατιέρες που εργάζονται σε όλα τα δίκτυα της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και 25 βοηθητικά οχήματα.

Καβάλα, Δράμα

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται και οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, ενώ από χθες νωρίς το πρωί σημειωνόταν έντονη χιονόπτωση μέσα στην Καβάλα και τη Δράμα. Κλειστό παρέμεινε το αεροδρόμιο της Καβάλας, ενώ λιγοστά είναι τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ κυρίως προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους οδηγούς να έχουν «ετοιμοπόλεμες» τις αντιολισθητικές αλυσίδες τους, καθώς λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης απαιτείται η χρήση τους σχεδόν στο σύνολο του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Αρ. Μάτιος

Νέο φιάσκο Καμίνη! Εβγαλαν τους αστέγους στον δρόμο

Στον δρόμο των… επιτυχιών εξακολουθεί να βαδίζει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος, μετά το «φιάσκο» με τη ρόδα, κατόρθωσε να αφήσει το βράδυ της Δευτέρας αστέγους να ξεπαγιάσουν, καθώς ένας δημοτικός υπάλληλος αποφάσισε να βάλει λουκέτο στη Λέσχη Φιλίας της οδού Πανόρμου, επειδή… σχόλασε! Το πρωτοφανές περιστατικό έφερε στο φως, μέσω των social media, ένας Αθηναίος πολίτης, ο οποίος συνόδευσε έναν άστεγο έως τη θερμαινόμενη αίθουσα της Πανόρμου, αλλά είδε τον υπάλληλο να τον διώχνει ύστερα από μισή ώρα, επειδή η βάρδιά του έληξε.

«Σηκώνω τον άστεγο μέσα στο κρύο, να πάει από το Θησείο στην Πανόρμου. Φτάνουμε στις 22.30. Ο υπάλληλος του δήμου λέει “στις 23.00 θα κλείσουμε. Μόλις πήρε η επόμενη βάρδια και είπε ότι αρρώστησε και δεν θα έρθει”. Εβγαλαν τους αστέγους έξω στο χιόνι» έγραψε ο πολίτης στην προσωπική σελίδα του στο facebook.

Η Λέσχη Φιλίας άνοιξε τελικά ύστερα από μιάμιση ώρα, όταν βρέθηκε αντικαταστάτης για τον υπάλληλο που έκλεισε την αίθουσα, επικαλούμενος λήξη του ωραρίου του. Η απίστευτη καταγγελία έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με χιλιάδες ανθρώπους να κατακεραυνώνουν τη δημοτική Αρχή, η οποία δεν κατάφερε να κάνει το αυτονόητο, να προστατεύσει τους αστέγους κατά τη διάρκεια της πιο κρύας νύχτας του χειμώνα.

Μετά την κατακραυγή, ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε ότι ο δημοτικός υπάλληλος λειτούργησε αυθαίρετα, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν και ανακοίνωσε ότι κινήθηκε άμεσα η πειθαρχική διαδικασία εναντίον του. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλου. Είναι ανεύθυνη η στάση του να εγκαταλείψει τον χώρο για μιάμιση ώρα, πριν φτάσει ο αντικαταστάτης του, αναγκάζοντας έναν άστεγο να αποχωρήσει» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαρία Στρατηγάκη.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο Δήμος Αθηναίων φρόντισε στη συνέχεια να υπενθυμίσει ότι «πέντε θερμαινόμενες αίθουσες θα παραμείνουν ανοιχτές, όσο το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες» και τόνισε ότι την περασμένη Δευτέρα φιλοξενήθηκαν σε αυτές 40 άτομα.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα