Νέο (και τελευταίο) κύμα κακοκαιρίας

Οι χιονοπτώσεις δίνουν τη σκυτάλη στους νοτιάδες και στις καταιγίδες 

Ρεπορτάζ
Γεράσιμος Κόντος

Στα κεντρικά, στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας συνεχίζεται η επέλαση του χιονιά, που βάζει σήμερα στο στόχαστρό του την κεντρική Πελοπόννησο, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τη βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις, που σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους στο χιονόνερο και στις καταιγίδες, αναμένεται να εκδηλωθούν και στις ήδη «ταλαιπωρημένες» από την κακοκαιρία Σποράδες, ενώ στην Αττική προβλέπονται βροχές και κρύο, με το θερμόμετρο να δείχνει -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

«Στα κεντρικά και τα βόρεια οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές, πιθανότατα πιο έντονες σε σύγκριση με ό,τι είδαμε τα τελευταία 24ωρα. Η Αττική φαίνεται ότι… ξεμπέρδεψε με το χιόνι, αν και υπάρχει μικρή πιθανότητα να χιονίσει ξανά στα βόρεια, στα όρια με τον νομό Βοιωτίας» λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Και 8 μποφόρ

Στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, που θα είναι κατά τόπους έντονες, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, έντασης 5-7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. «Με την επικράτηση των νοτιάδων και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις θα δώσουν σιγά σιγά τη… σκυτάλη στις καταιγίδες. Αυτή η μεταβολή κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο, καθώς σε περιοχές στις οποίες έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες χιονιού, που με τις βροχές θα λιώσει, είναι πιθανό να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Αύριο, πάντως, ο καιρός θα βελτιωθεί, με τις καταιγίδες να επηρεάζουν κυρίως τα Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και σήμερα σε όλη τη χώρα, με το θερμόμετρο να δείχνει -14 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια και -7 στα ορεινά της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας. «Στην Αττική περιμένουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές. Ενδεικτικά, αύριο το θερμόμετρο θα δείξει 3-13 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο ο υδράργυρος θα φθάσει τους 15 βαθμούς» σημειώνει.

Αστεγος κοιμήθηκε στην παγωμένη παραλία του Φαλήρου

Σοκ αλλά και θλίψη προκαλεί η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και στην οποία απεικονίζεται ένας άστεγος να κοιμάται στη χιονισμένη παραλία του Φαλήρου. Με μοναδικά εφόδια λίγα σκεπάσματα, ο άνδρας εμφανίζεται να είναι κουλουριασμένος κάτω από αυτά στην προσπάθειά του να επιβιώσει από το δριμύ ψύχος και τον χιονιά που έπληξαν ολόκληρη τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, ο άστεγος φέρεται ότι πέρασε τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, πάνω στη χιονισμένη άμμο, δίπλα στην παγωμένη θάλασσα του Φαλήρου.

Αβοήθητοι σε Σποράδες, Εύβοια και Λέσβο

Στο έλεος του χιονιά βρίσκονται για πέμπτη ημέρα σήμερα οι Σποράδες, η Εύβοια και η Λέσβος, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τηλέφωνο και με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη, αλλά να μην καταφέρνουν να φτάσουν στις αποκλεισμένες περιοχές, λόγω της σφοδρής (και σχεδόν αδιάκοπης) χιονόπτωσης.

Στην Αλόννησο η νέα χιονοθύελλα που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι γκρέμισε πυλώνες της ΔΕΗ και «βύθισε» στο σκοτάδι ολόκληρο το νησί, ενώ σε περιοχές όπως η Στενή Βάλλα, ο Ρουσούμ Γιαλός, η Παλιά Αλόννησος και η Μαρπούντα το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Σκοπέλου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έκλεισαν ξανά και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των οικισμών επέστρεψαν.

Στην Εύβοια, στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει διακοπεί, δεκάδες χωριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η οροφή του κλειστού γυμναστηρίου της Κύμης κατέρρευσε, υπό το βάρος του χιονιού. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Λέσβο, 75 άτομα από τον (θαμμένο στο χιόνι) καταυλισμό της Μόριας μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία του νησιού και περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες θα βρουν καταφύγιο σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναχώρησε από τη Σαλαμίνα εξοπλισμένο με σόμπες, κρεβάτια και στρώματα.

Τουλάχιστον 15 χωριά της ορεινής Λέσβου παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στη Σκάλα Συκαμνιάς το χιόνι βύθισε τέσσερις βάρκες, οι οποίες ανήκαν σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες. Πολλά προβλήματα, τέλος, καταγράφονται και στην πόλη του Βόλου, όπου πολλές συνοικίες έχουν μείνει χωρίς νερό.

Απειλείται η ενεργειακή σταθερότητα

Ακόμη και με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύει η χώρα εν μέσω του κύματος κακοκαιρίας, αν τεθεί εκτός λειτουργίας έστω και άλλη μία μονάδα της ΔΕΗ, καθώς το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται από τις παραμονές των Χριστουγέννων σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Μάλιστα, από προχθές το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε συναγερμό επιπέδου 2, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ότι σήμερα ο συναγερμός δεν θα αναβαθμιστεί στο επίπεδο 3, αν υπάρξει μια απρόβλεπτη βλάβη σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ή ενταθεί ο χιονιάς. Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί οι αρμόδιοι πιάστηκαν και πάλι στον ύπνο, ενώ ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα θα υπάρξει κακοκαιρία.

Σύσκεψη

Χθες, έπειτα από σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη υπήρξε έκκληση στους καταναλωτές ώστε να αποφύγουν «κάθε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής, από τις ώρες 18.00 έως τα μεσάνυχτα». Στο υπουργείο υποστήριζαν: «Η σύσταση για τη μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους… Ολοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν τις σύντονες ενέργειες για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας».

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ήδη η κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών. Δεν υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης αεριοποίησης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής επιπλέον φυσικού αερίου από Τουρκία ή από Βουλγαρία.

Οσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης υποστηρίζουν ότι για την αποφυγή μπλακάουτ θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι χθες έμειναν κλειστά εκατοντάδες σχολεία, ενώ υπήρξε γενικά μικρότερη οικονομική δραστηριότητα λόγω του χιονιά στην Αττική.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα