Αρ. Πάγος: Εισήγηση για μη έκδοση δύο Τούρκων

Ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου άνοιξε χθες η αυλαία της εξέτασης του αιτήματος των τουρκικών Αρχών για την έκδοση στην Τουρκία των οκτώ αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο συζητήθηκαν οι υποθέσεις των δύο εκ των οκτώ αξιωματικών, σήμερα αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα ακόμα δύο και την Παρασκευή των υπόλοιπων τεσσάρων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις που εκδόθηκαν για τους οκτώ αξιωματικούς από το Συμβούλιο Εφετών και τις εφέσεις που ασκήθηκαν είτε από τους ίδιους είτε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα, εξετάστηκαν μάρτυρες, αναγνώστηκαν έγγραφα, τοποθετήθηκαν οι δύο εκζητούμενοι καθώς και οι δικηγόροι τους, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Ομηρος Ζέλιος, ενώ πραγματοποιήθηκε και η εισήγηση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου.

Με μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, τόσο σε νομικά ζητήματα όσο και σε θέματα ουσίας της υπόθεσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο αξιωματικοί. Καταρχάς, η κυρία Θεοδώρου εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών Αρχών ως απαράδεκτο, καθώς δεν συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή των πράξεων, αλλά αντίθετα είναι αόριστο.

Επιπλέον, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα ακόμα και στην περίπτωση που μπει το δικαστήριο στην ουσία της υπόθεσης, καθώς στην περίπτωση που οι αξιωματικοί εκδοθούν κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας τόνισε πως έχουν συλληφθεί δέκα μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση, ενώ 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί.

«Θεωρώ», τόνισε, «μη επιτρεπτή την εκδοσή τους, με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται» κατέληξε η κυρία Θεοδώρου.
Από την πλευρά τους, οι δύο αξιωματικοί ζήτησαν τη μη εκδοσή τους, αναφερόμενοι στις διώξεις που έχουν υποστεί οι οικογένειές τους, τα βασανιστήρια που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία σε βάρος στρατιωτικών αλλά και στο γεγονός ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. «Ηρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα» ανέφερε ο ένας εκ των δύο στο δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε προβολή βίντεο με βία και βασανιστήρια, συλλήψεις κρατικών οργάνων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς και τη σύλληψη δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας!

Βάσω Παλαιού

Ποιοι κατέθεσαν ως μάρτυρες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέθεσαν ως μάρτυρες πανεπιστημιακοί, δικηγόροι και απόστρατοι στρατιωτικοί. Μεταξύ αυτών, και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν, θα έλεγα το ίδιο, να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μη βασανίζονται οι άνθρωποι».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Περάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τόνισε πως από τα στοιχεία που προέρχονται από τους δικηγορικούς συλλόγους της Τουρκίας προκύπτει απερίφραστα ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις της δίκαιης δίκης στη χώρα τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα