Αφορολόγητο: Αφήνουν εκτός ενοίκια, ΔΕΚΟ και τηλεφωνία

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για τις εξαιρούμενες δαπάνες που θα καλύπτονται με πλαστικό χρήμα

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και της συνδρομητικής τηλεόρασης περιλαμβάνονται ενδεικτικά μεταξύ των δαπανών που θα εξαιρούνται από εκείνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο μέσω του πλαστικού χρήματος. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, προσαρμοσμένη βέβαια στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρος του αφορολογήτου.

Παράλληλα, στις βασικές κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να έχουν μείωση φόρου, θα συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες πολιτών, για να καλυφθούν περαιτέρω οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά) ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Στην ίδια λογική θα κινείται και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα, αν σε μία οικογένεια ο σύζυγος είναι μισθωτός και η σύζυγος ελεύθερη επαγγελματίας και οι δαπάνες γίνονται με την κάρτα της συζύγου, η οποία δεν δικαιούται αφορολόγητο, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου νόμου οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2017 θα πρέπει να κάνουν δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος σε ποσοστό από 10% έως 20% του εισοδήματός τους (ανάλογα με το ύψος του) για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.
Με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται και οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα