«Σκοτώνει» την Ελλάδα η μείωση των γεννήσεων

Σήμα κινδύνου από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα που οδηγεί στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας έκρουσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Κωνσταντίνος Βούλγαρης. Μάλιστα έκανε λόγο για «μη αναστρέψιμη σε έναν βαθμό» εικόνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μετανάστευση και η αύξηση των γεννήσεων ενδεχομένως να μπορούν να αντισταθμίσουν εν μέρει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη, η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα άρχισε τη δεκαετία του ’80. Την περίοδο εκείνη περιορίστηκαν οι γεννήσεις σε 100.000 ετησίως, από 150.000 που ήταν έως τότε. Περίπου το 2000 υπήρξε ενθαρρυντική άνοδος στον αριθμό των γεννήσεων (120.000 ετησίως), όμως δεν κράτησε πολύ, αφού σήμερα οι γεννήσεις δεν ξεπερνούν τις 90.000 τον χρόνο, «κάτι που δημιουργεί πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού».

Οπως σημειώνει ο κ. Βούλγαρης: «Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Πριν από το 2010 η αναλογία αυτή μπορούσε να καλυφθεί από τη μετανάστευση, αφού οι άνθρωποι που έρχονταν στη χώρα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν». Ο ίδιος καταλήγει: «Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι αυτή του φαινομένου της “αρνητικής μετανάστευσης”». Παρόμοιες δυσοίωνες προβλέψεις είχαν προκύψει προ μηνός και από έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένος κατά 800.000 έως 2.500.000 σε σχέση με σήμερα (από 8.300.000 έως 10.000.000).

Στην ίδια έρευνα αναφερόταν ακόμα πως οι ανήλικοι κάτω των 14 ετών δεν θα ξεπερνούν το 14% του συνολικού πληθυσμού, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «έρημη χώρα με άδεια σχολεία και χώρους εργασίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα