«Τα έργα μου αποπνέουν ζωή»

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Εδώ και μερικές μέρες το κτίριο που στέγαζε το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν στην οδό Πατησίων έχει καλυφθεί με πολύχρωμα λουλούδια, άτακτα ζωάκια και λαχταριστά φρούτα! Ο εικαστικός που κρύβεται πίσω από την ενδιαφέρουσα αυτή δράση είναι ο καλλιτέχνης Γιάννης Κόττης, έργο του οποίου είναι το εντυπωσιακό πανό διαστάσεων 140×28 μέτρα που καλύπτει τα 4.000 τ.μ. του εμπορικού κέντρου, ενός κτιρίου το οποίο από το 1998 παραμένει κλειστό. Με αφορμή την ενδιαφέρουσα δράση ο διεθνούς φήμης εικαστικός Γιάννης Κόττης μιλά στη «δημοκρατία» και ξεδιπλώνει τα επόμενα καλλιτεχνικά σχέδιά του, τα οποία περιλαμβάνουν και μια μεγάλη έκθεση στην γκαλερί Marina Keas στο Βουρκάρι της Τζιας.

«Ολο αυτό έγινε χάρη στους δύο αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου, με τους οποίους έχω συνεργαστεί ξανά και διατηρώ φιλική σχέση» δηλώνει ο κ. Κόττης από το Παρίσι όπου βρίσκεται την περίοδο αυτή. «Στην πραγματικότητα, εκείνοι με τη βοήθεια του γραφίστα Ανέστη Κυριακίδη πήραν το δικό μου μικρό έργο και το εκτύπωσαν στις συγκεκριμένες διαστάσεις ώστε να καλύψει το κτίριο. Πιστεύω πως είναι μια έκπληξη για τον κόσμο που περπατά αμέριμνος στην Πατησίων. Μια έκπληξη στο γκρίζο τοπίο της Αθήνας».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωτοβουλία συντονίστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου, τον όμιλο Folli-Follie, με στόχο να βελτιωθεί η όψη του οικοδομήματος. Στην όμορφη παιχνιδιάρικη σύνθεση του έργου ο περαστικός απολαμβάνει χρωματιστά λουλούδια, καρπούζια και πολλά χαριτωμένα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το ζωγραφικό σύμπαν του Γιάννη Κόττη.

«Είναι θέματα που αντλώ από τη ζωή και τις εμπειρίες μου από το κορινθιακό τοπίο, το μέρος όπου μεγάλωσα» λέει ο ίδιος.

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τον προσεχή Αύγουστο θα κάνει μία ενδιαφέρουσα έκθεση στην γκαλερί Marina Keas στην όμορφη Τζια, την οποία διαχειρίζεται η Κατερίνα Μαρούλη. Οπως αποκάλυψε ο ζωγράφος, τα έργα που θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό θα είναι χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού ιδιώματός του.

«Θα είναι έργα μικρών διαστάσεων με χαρούμενη και ζωηρή θεματολογία» αναφέρει ο ίδιος. Δηλαδή θα δούμε έργα, όπως τις γνωστές ολάνθιστες πορτοκαλιές του, τις ροδιές αλλά και τις συκιές, συνθέσεις που αποπνέουν μια μοναδική αισιοδοξία για τη ζωή.

«Τα γκρίζα κτίρια να γεμίσουν τέχνη»

«Χαίρομαι που έχω καταφέρει να αλλάξω τη διάθεση των Αθηναίων, οι οποίοι, λόγω της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, είναι συννεφιασμένοι και κατσουφιασμένοι. Μετά την “αποκάλυψη” του έργου με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι και συνάδελφοι και μου λένε πόσο όμορφο είναι. Μακάρι αυτή η δράση να κάνει ένα κίνημα. Δηλαδή όλα τα γκρίζα κτίρια της Αθήνας να γεμίσουν έργα τέχνης» αναφέρει ο Γιάννης Κόττης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα