Μπροστά η Ν.Δ. σε δύο γκάλοπ και μετά τον ανασχηματισμό

Ούτε ο ανασχηματισμός έσωσε τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του Real Fm, επιβεβαιώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά. Τα ποιοτικά στοιχεία συνεχίζουν να καταγράφουν την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρίας που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται, καθώς σε αυτήν του Μαΐου η διαφορά ήταν 0,3% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

 

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει το 1,7%, ενώ η αποχή είναι στο 15% και οι αναποφάσιστοι στο 9,7%.

 

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 21,3%, το ΠΑΣΟΚ 19,6%, το ΚΚΕ 7,6%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%, η ΔΗ.ΣΥ. 2,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,3%, οι Οικολόγοι 2,3%, το Αρμα Πολιτών 1,1%.

 

Αν δούμε τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διευρύνεται και φτάνει το 2,1%.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων συγκεντρώνει 27,1%, το ΠΑΣΟΚ 25%, το ΚΚΕ 9,7%, ο ΛΑΟΣ 6,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 3,9%, η ΔΗ.ΣΥ. 3,1%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 2,9%, οι Οικολόγοι 2,9% και το Αρμα Πολιτών 1,4%.

 

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αφορούν την αποτελεσματικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Εξι στους δέκα ερωτηθέντες το κρίνουν αρνητικά, ενώ μόλις το 31% απαντά θετικά.

 

Στην ερώτηση ποιος ευθύνεται που δεν προχώρησε η συνεργασία, το 33% απαντά ο Γ. Παπανδρέου, το 25% ο Αντ. Σαμαράς, ενώ ένα 6% απαντά ότι έφταιγαν και οι δύο.

 

Το 43% πιστεύει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές, ενώ μόνο το 32% λέει ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί πλέον να κυβερνήσει, καθώς η ισχύς του σε σχέση με πριν είναι ακόμη πιο περιορισμένη.

 

Αυτό καταγράφεται και στο ερώτημα για το ποιος είναι πιο ισχυρός μετά τον ανασχηματισμό, ο Βενιζέλος ή ο Παπανδρέου, όπου το 51% των πολιτών και το 59% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι περισσότερο ισχυρός είναι ο υπουργός Οικονομικών.

 

Το τέλος του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου κατέγραψε μια ακόμη δημοσκόπηση. Και σε αυτήν της GPO που παρουσίασε του MEGA η Νέα Δημοκρατία πετυχαίνει την ανατροπή παρά τον ανασχηματισμό και για πρώτη φορά προηγείται έστω και με μικρή διαφορά του 0,9%. Σε αυτήν μένουν εκτός Βουλής οι Οικολόγοι, το Αρμα Πολιτών, η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει το 3%.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: