Ο Ερντογάν «βαφτίζει» αλλοδαπούς επενδυτές!

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την οικονομία, δίνει την υπηκοότητα σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα ή στήνουν εταιρίες στην Τουρκία

Να προσελκύσει ξένους επενδυτές για να αναζωογονήσουν τη ρημαγμένη τουρκική οικονομία και να βγάλει εαυτόν από το πολιτικό και το οικονομικό αδιέξοδο επιχειρεί ο… πονηρός «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την απόφαση της κυβέρνησης να πολιτογραφήσει τους ευκατάστατους αλλοδαπούς που επενδύουν στην Τουρκία, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της γείτονος, αποκάλυψε η «Hurryiet».

Σύμφωνα με αυτήν, την τουρκική υπηκοότητα θα λαμβάνουν όσοι αλλοδαποί αγοράζουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 1.000.000 δολαρίων (και τα κρατούν για μία τριετία), επενδύουν τουλάχιστον 2.000.000 δολάρια ή φέρνουν στη χώρα καταθέσεις το ελάχιστο 3.000.000 δολαρίων (και για διάστημα, πάλι, τουλάχιστον τριετίας). Επίσης, πολίτες Τουρκίας θα γίνονται και όσοι με τις επενδύσεις τους δημιουργούν το λιγότερο 100 θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο πολιτογράφησης επενδυτών, που θυμίζει λίγο από… «χρυσή βίζα» και, κυρίως, τα αντίστοιχα ενισχυμένα κίνητρα που έχει δώσει στους ξένους επενδυτές η Κύπρος, δεν έρχεται σε τυχαία στιγμή. Οπως γράφουν οι «Financial Times», η τουρκική λίρα έκανε νέα βουτιά προχθές εξαιτίας της κοινοβουλευτικής ψήφου υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που θα μετατρέψει την Τουρκική Δημοκρατία σε προεδρική, δίνοντας στον «σουλτάνο» τις πολυπόθητες υπερεξουσίες που ονειρεύεται.

Προφανώς η κίνηση τρομάζει τους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν πολιτική σταθερότητα, αν και είναι, τελικά, το… κερασάκι στην τούρτα, αφού μια σειρά άλλων παραγόντων τρομοκρατεί όσους θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία: από την απόπειρα πραξικοπήματος και τις συνεπακόλουθες διώξεις έως -κυρίως- τις πολλές τζιχαντιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Η συριακή κρίση, το Προσφυγικό και το Κουρδικό έρχονται να αποσταθεροποιήσουν επιπλέον το τουρκικό επενδυτικό περιβάλλον, την ώρα που η οικονομία της γείτονος αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους σε ξένο συνάλλαγμα και τα χαμηλά ταμειακά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα, πάντως, με τη «Hurryiet», ειδικά οι τουρκικές κτηματομεσιτικές εταιρίες εκτιμούν ότι με την παροχή αυτών των κινήτρων θα καταφέρουν να κλείσουν συμφωνίες πωλήσεων ακινήτων σε ξένους αγοραστές τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα