Ο Παπαδήμος «τρέλανε» την Ακαδημία

«Ξύλινος» στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος, μίλησε μόνο για δείκτες

A φωνους άφησε τους παρισταμένους στην Ακαδημία Αθηνών ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην πρωθυπουργός, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του κορυφαίου επιστημονικού ιδρύματος της χώρας, πραγματοποίησε μία ομιλία σαν να βρίσκεται σε οικονομικό φόρουμ ή σαν να έχει ακροατήριο τους «γύπες» των αγορών.

Απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι τεχνοκράτης και στέλεχος των αγορών, βλέποντας τα πάντα ως αριθμούς. Οπως έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός, όταν κοιτούσε μόνο τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, έτσι και στην Ακαδημία Αθηνών. Ολη η ομιλία του κύλησε με στοιχεία για το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή δεν έγιναν, την ανάπτυξη και την ανεργία. Για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει ελάχιστα βρήκε να πει…

Ο κ. Παπαδήμος κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για το τι πρέπει να γίνει μελλοντικά στην οικονομία και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων της οικονομίας, εκφράζοντας την άποψη ότι «τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αμβλυνθούν σημαντικά» μέσω μιας πιο «ουσιαστικής ελάφρυνσης» του χρέους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί στη δημοσιονομική πολιτική δεν πρόκειται να εξαλειφθούν.

Οσον αφορά το θέμα του δημόσιου χρέους, υποστήριξε ότι αυτό εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία, κυρίως «λόγω του πολύ χαμηλότερου, έναντι των προβλέψεων, μέσου ρυθμού ανάπτυξης από την αρχή της κρίσης», ενώ έκανε λόγο για επιδείνωση της δυναμικής τού χρέους το 2015, κατά την περίοδο Βαρουφάκη. Υποστήριξε επίσης ότι οι τρεις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η εμβάθυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η αντιμετώπιση των δυσχερειών του τραπεζικού συστήματος και οι ενέργειες με στόχο την άμεση τόνωση της ζήτησης.

Αναφερόμενος στα αίτια που έχουν παρατείνει την ελληνική κρίση, μεταξύ άλλων, είπε ότι «οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ οι διαρθρωτικές αδυναμίες ήταν βαθύτερες και ευρύτερες, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να αποβεί δυσκολότερη».

Εκανε λόγο για καθυστέρηση ή εν μέρει εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για διάφορους λόγους, όπως «η έλλειψη πίστης στη χρησιμότητά τους, οι πιέσεις από κατεστημένα συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις, καθώς και οι ανεπάρκειες της Δημόσιας Διοίκησης».
«Φαίνεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό: Εχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τότε που εκδηλώθηκε η δημοσιονομική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα την άνοιξη του 2010, και τα δύο πρωτεύοντα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Παρά τη σημαντική -πράγματι εντυπωσιακή- βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδος κατά την προηγούμενη επταετία, τα δημόσια οικονομικά δεν είναι ακόμη σε βιώσιμη τροχιά. Η περαιτέρω αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους έχει πάλι αναδειχθεί ως μείζον θέμα ανάμεσα στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής» είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, προκαλώντας μάλλον πλήξη σε όσους τον άκουγαν.

Αμέσως μετά πήραν σειρά τα στοιχεία για την ανεργία και την ανάπτυξη: «Η οικονομική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 25% τα προηγούμενα επτά χρόνια, εξακολουθεί να είναι υποτονική. Η ανεργία, στο 23% περίπου του εργατικού δυναμικού, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει μόνο οριακά τα επόμενα δύο χρόνια και θα παραμείνει ως το κύριο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός εάν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα πολιτικής και προωθηθούν άλλες συμπληρωματικές δράσεις για την αύξηση της απασχόλησης».
Φυσικά ο Παπαδήμος αυτά (μόνο) ξέρει, αυτά λέει. Το ερώτημα είναι γιατί τον έκαναν πρόεδρο τα μέλη της Ακαδημίας!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα