«Σκοτσέζικο ντους» για Μαρινόπουλο

Εκδόθηκε χθες η δικαστική απόφαση που εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης. Πιέζει ο χρόνος για τα επόμενα βήματα

Ναι μεν αλλά για την πολυαναμενόμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας σχετικά με το αίτημα του ομίλου Μαρινόπουλος και των θυγατρικών του εταιριών για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης. Η απόφαση που εκδόθηκε χθες, εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης, ωστόσο παραμένουν άλυτα αρκετά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρες κείμενο θα δοθεί στους διαδίκους σήμερα, προβλέποντας τη μεταφορά του συνόλου των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στο νέο σχήμα. Το ίδιο προβλέπεται για τις οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (100%), αντίθετα, «κουρεύονται» κατά 50% οι οφειλές σε ΟΤΑ και ενέγγυους και ανέγγυους πιστωτές. Επίσης, σύμφωνα με πηγές του ρεπορτάζ, μεταφέρεται όλος ο τραπεζικός δανεισμός στο νέο σχήμα, εκτός από αυτόν που προέρχεται από την Alpha Bank και «κουρεύεται» ένα μέρος του.

Η συνολική χρηματοδότηση του πλάνου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 477.000.000 ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό και τον επενδυτή, ενώ ποσό 10.000.000 έχει ήδη κατατεθεί ως ενδιάμεση χρηματοδότηση από την οικογένεια Μαρινόπουλου.

Μετά τη γνωστοποίηση της έκδοσης της απόφασης ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος των μετόχων του ομίλου Μαρινόπουλος Πάνου, Στέφανου και Πάνου Μαρινόπουλου, έκανε λόγο για μία «ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία «επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3.000 πιστωτών». Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχεία έκδοση της απόφασης.

Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά, καθώς τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, ενώ παραμένει το πρόβλημα της διαλυτικής αίρεσης της συμφωνίας. Βάσει του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει όλες οι πλευρές, θα έπρεπε έως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δικαστικές διαδικασίες, κάτι που προφανώς δεν προλαβαίνει να γίνει, άρα θα απαιτηθεί τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Μαρινόπουλου, του Σκλαβενίτη και των τραπεζών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα