Στη Βουλή οι αλλαγές σε λύκεια και εξετάσεις

Κατάργηση των πανελλαδικών, αλλά με προσεκτικά βήματα, εισηγείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα βασίζεται στους προφορικούς βαθμούς των δύο τετραμήνων και στον βαθμό των εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα, καθώς επίσης και κοινή α΄ λυκείου για γενικά και επαγγελματικά λύκεια εισηγείται, μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στην πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή.

Οι προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν την Πέμπτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Αναβάθμιση του λυκείου και του συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Ειδικότερα, το ΙΕΠ εισηγείται για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου να προσμετράται ο προφορικός βαθμός των δύο τετραμήνων, κατά 80%, και ο βαθμός στις εξετάσεις, κατά 20%.

Επιπλέον, προτείνει η α΄ λυκείου να είναι κοινή για τα γενικά και τα επαγγελματικά λύκεια, ενώ για τη β΄ και τη γ΄ τάξη στόχος είναι η μείωση του αριθμού των μαθημάτων και ο γενικότερος εξορθολογισμός του προγράμματος σπουδών.

Στην εισήγηση του ΙΕΠ περιλαμβάνεται ακόμα αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη β΄ και τη γ΄ λυκείου σε συγκεκριμένα μαθήματα με τη δημιουργία Πεδίων, στα οποία θα υπαχθούν ομοειδή γνωστικά αντικείμενα.
Σε κάθε περίπτωση, το ινστιτούτο τονίζει, για το επόμενο διάστημα οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν το μοναδικό σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και εφιστά την προσοχή ώστε η μετάβαση σε μία άλλη μορφή εξετάσεων να γίνει με καλά σχεδιασμένα βήματα.

Προσθέτει, τέλος, ότι για να αντικατασταθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις με το Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι εργασίες στο πρόγραμμα της β΄ και της γ΄ λυκείου και να ενισχυθεί γενικότερα η εκπαιδευτική διαδικασία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα