Η Δραγούμη μετράει «39 σκαλοπάτια»

Η ηθοποιός λίγο μετά την επίσημη πρεμιέρα στο θέατρο «Λαμπέτη» μιλάει για την παρωδία του χιτσκοκικού έργου που λάτρεψαν οι Βρετανοί

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Μέσα σε περίπου 100 λεπτά τέσσερις ηθοποιοί, ενσαρκώνοντας 130 ρόλους σε 35 διαφορετικά σκηνικά, καλούνται να βρουν ποια είναι και τι σημαίνουν «Τα 39 σκαλοπάτια», μια φράση που τόσο αινιγματικά ακούγεται από τα χείλη μιας κατασκόπου λίγο πριν πεθάνει.

Η βραβευμένη κωμική παράσταση που έχει διασκευάσει ο Πάτρικ Μπάρλοου, το θρυλικό κατασκοπικό έργο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στις σκηνές του Λονδίνου (πρόσφατα συμπλήρωσε τις 2.000 παραστάσεις του), «Τα 39 σκαλοπάτια», παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Λίγο μετά από την πρεμιέρα που έγινε χθες Δευτέρα Ιανουαρίου στο θέατρο «Λαμπέτη» η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη, που κρατάει έναν από τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης, μιλάει στη «δημοκρατία» για την παράσταση.

«Είδα πρόσφατα την ομώνυμη ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ» λέει η κυρία Δραγούμη. «Είναι ένα κατασκοπικό θρίλερ του 1935, το οποίο, από όσο γνωρίζω από φίλους μου Αγγλους, θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του βρετανικού σινεμά. Φανταστείτε πως υπάρχει μια παράδοση στα οικογενειακά γεύματά τους οι Αγγλοι να βλέπουν το φιλμ ξανά και ξανά. Τόσο πολύ αγαπούν την ταινία και για αυτό άλλωστε έχει τέτοια επιτυχία και η παράσταση».

Το θεατρικό έργο είναι μια διασκευή-παρωδία τόσο της χιτσκοκικής ταινίας όσο και του μυθιστορήματος «Τα 39 σκαλοπάτια» του Τζον Μπιούκαν, το οποίο κυκλοφόρησε το 1915. Οι τέσσερις ηθοποιοί του έργου (Σπύρος Σπαντίδας, Κώστας Αποστολάκης, Φώτης Κέπελης και Ναταλία Δραγούμη) μπλέκουν σε σπαρταριστές κωμικές περιπέτειες.

«Θα έλεγα πως το έργο είναι κάτι σαν τον Τζέιμς Μποντ της εποχής. Και αυτό διότι ο πρωταγωνιστής είναι ένας γοητευτικός άνδρας, ο οποίος τη γλιτώνει συνεχώς από ό,τι του συμβαίνει και την ίδια ώρα παραμένει ατσαλάκωτος. Εγώ υποδύομαι τρεις ρόλους. Ο Σπύρος είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας. Οι υπόλοιποι δύο ηθοποιοί είναι εκείνοι που κάνουν συνεχώς εναλλαγές ρόλων» τονίζει η Ναταλία Δραγούμη.

Η ίδια ενσαρκώνει στην πρώτη σκηνή μια Γερμανίδα κατάσκοπο, αμέσως μετά μια χωριατοπούλα με βαριά προφορά, ενώ στο τέλος υποδύεται μια γοητευτική ξανθιά την οποία ο πρωταγωνιστής γνωρίζει τυχαία στο τρένο και βρίσκεται μαζί της αλυσοδεμένος με… χειροπέδες!
«Νομίζω πως το μεγάλο ατού αυτού του έργου είναι οι φωτισμοί και ο ήχος του» αναφέρει η ίδια. «Είναι τόσο περίτεχνα φτιαγμένοι, ώστε ο θεατής έχει την αίσθηση ότι βλέπει ένα κινηματογραφικό πλάνο. Για παράδειγμα, μπορεί να παίζουμε μια σκηνή στην οποία φαίνεται μόνο το πρόσωπό μας. Είναι πολύ έντονο το κινηματογραφικό στοιχείο».

Θα μπορούσε, όμως, εκείνη να παίζει σε μια παράσταση συνεχόμενα για 20 χρόνια, όπως δηλαδή συμβαίνει στο West End του Λονδίνου; «Γνωρίζω πολύ καλά από μακρόβιες παραστάσεις γιατί έπαιζα στο θεατρικό “Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα”, το οποίο παρουσιάζεται τα τελευταία 17 χρόνια με κάποια διαλείμματα, φυσικά. Νομίζω όμως πως να παίζω συνεχόμενα σε μια παράσταση τόσο πολλά χρόνια θα μου ήταν αδύνατο».

Παράλληλα με «Τα 39 σκαλοπάτια» η Ναταλία Δραγούμη παίζει και στην παράσταση «Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ», ένα έργο εποχής που ανεβαίνει στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα