Μεταναστεύει εξαιτίας του Brexit η HSBC

Ο παγκόσμιος κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει προσωπικό από το Λονδίνο στο Παρίσι. Στον ίδιο δρόμο και η UBS 

Δεν πέρασε ένα εικοσιτετράωρο από τις ανακοινώσεις της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit και ήδη τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να απειλούν τον -ήδη συννεφιασμένο- ουρανό του City του Λονδίνου.

Ενας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς του πλανήτη, η (βρετανική) HSBC, ανακοίνωσε διά του διευθύνοντος συμβούλου της Στιούαρτ Γκάλιβερ ότι θα μεταφέρει προσωπικό που αποφέρει το 1/5 των εσόδων της στο Παρίσι.

Τη… φυγή είχε προαναγγείλει ο Γκάλιβερ αμέσως μετά το δημοψήφισμα, διευκρινίζοντας, όμως, την παρούσα στιγμή ότι η μεταφορά θα γίνει σε δύο χρόνια, ενώ προέβλεψε ότι και άλλοι τραπεζικοί κολοσσοί (που δεν έχουν, όπως η HSBC, τραπεζικές σχέσεις με άλλες χώρες) «θα πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα, τώρα που η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, να κάνουν αίτηση για τραπεζικές άδειες σε χώρες της Ε.Ε.». Το παράδειγμα της HSBC ακολουθεί ήδη και η UBS, της οποίας ο επικεφαλής Αξελ Βέμπερ δήλωσε πως θα μεταφέρει περίπου 1.000 από τις 5.000 θέσεις εργασίας του Λονδίνου.

Αβεβαιότητα

Μελανές είναι και οι προβλέψεις των Γερμανών αυτοκινητοβιομηχάνων της VDA, της οποίας ο πρόεδρος Ματίας Βίσμαν σχολίασε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τους μελλοντικούς δασμούς που θα διέπουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις «θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη Βρετανία για αρκετά χρόνια».

Το κλίμα μάλλον συνόψισε καλύτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προβλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες»! Ο ίδιος δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για μια «ισορροπημένη λύση». Ο αντιπρόεδρος Βάλτερ Ντομπρόβσκις, άλλωστε, εκτίμησε ότι η Κομισιόν αναμένει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο 0,2-0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε. ως το τέλος του 2017 και 1-2,5 ποσοστιαίες μονάδες για τη Βρετανία. «Μας δόθηκε πλέον μια σαφής εικόνα για τις βρετανικές προθέσεις» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, η Ε.Ε. είναι «έτοιμη να συζητήσει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ ο πρωθυπουργός της (προεδρεύουσας στην Ε.Ε.) Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ τόνισε πως το καθεστώς της Βρετανίας θα είναι τώρα «αναγκαστικά κατώτερο».
Οσο για τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε πως θα ενεργήσει «συνετά» για το Brexit. Ταυτόχρονα, όμως, προσκάλεσε και όσες εταιρίες βρεθούν εκτός Βρετανίας να… σπεύσουν στην Ισπανία!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα