Εν. Δυνάμεις: Αλλαγές με τη σκέψη στα Ιμια!

Τι κρύβουν οι πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία. Γιατί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συμπτύχθηκε σε επταμελές (από ενδεκαμελές) και γιατί το «κλειδί» κρύβεται στην ΑΣΔΕΝ, η οποία πλέον τίθεται υπό τον αρχηγό του Στόλου

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «έκρυβαν» και μία σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τη διοίκηση και τη λειτουργία του Στρατού Ξηράς, που πέρασε «στα ψιλά» λόγω της αποστρατείας των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Αυτή έχει να κάνει με την σύμπτυξη του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου σε εφτά μέλη, από τα 11 που διέθετε.

Εξέλιξη που, μεταξύ άλλων, δείχνει προσπάθεια αναδιοργάνωσης του στρατεύματος, με στόχο την ευελιξία και την άμεση αντίδραση -κυρίως- στο Αιγαίο. Πρωτοβουλία που ανήκει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη (ο οποίος ήταν ο μόνος που παρέμεινε με βασικό λόγο στις επιλογές της νέας ηγεσίας) και έχει βεβαίως την έγκριση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Η επιλογή

Αρχίζοντας από τον Στρατό Ξηράς, θυμίζουμε πως ο νέος Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής ήταν ο 11ος και τελευταίος αντιστράτηγος στο ΑΣΣ. Η επιλογή του οδήγησε αυτομάτως σε αποστρατεία τους 10 πρώτους. Μόνο που αυτοί δεν αντικαταστάθηκαν όλοι από το ΚΥΣΕΑ. Στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) δεν ορίστηκε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επικρατήσουν άλλα κριτήρια για την εκπροσώπηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, κατά τα πρότυπα της τοποθέτησης του αρχηγού ΓΕΕΦ. Επίσης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) αναλαμβάνει και καθήκοντα Β’ υπαρχηγού ΓΕΣ. Συνεπώς, δύο από τις θέσεις αντιστρατήγων έχουν «χηρέψει».

Η ΑΣΔΕΝ επίσης, που ήταν και παραμένει μείζων σχηματισμός, με εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, θα έχει πλέον διοικητή υποστράτηγο, και όχι αντιστράτηγο. Το ίδιο και ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ. Θα είναι υποστράτηγος. Το «κλειδί», λοιπόν, των αλλαγών στις Ενοπλες Δυνάμεις κρύβεται στην ΑΣΔΕΝ. Αυτή θα υπαχθεί στον αρχηγό Στόλου, καθώς κρίθηκε ότι όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν στο Αιγαίο πρέπει να συντονίζονται από έναν ανώτατο αξιωματικό. Η κρίση του 1996, με τη διχογνωμία αν πρέπει να αποβιβαστούν στα Ιμια αμφίβιοι καταδρομείς ή άνδρες των ΟΥΚ, φαίνεται ότι γίνεται μάθημα, αν και με πολλά χρόνια καθυστέρηση. Στον αρχηγό Στόλου θα υπάγονται και ορισμένοι σχηματισμοί πεζοναυτών, ενώ ο ίδιος θα έχει εξέχοντα ρόλο στην ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης για το Αιγαίο μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ. Η ανάθεση επιπλέον αρμοδιοτήτων στον αρχηγό Στόλου, που -όπως και ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας- υπάγονται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ, ήταν και ο λόγος της επιλογής ενός έμπειρου και ικανού αξιωματικού στον ανορθόδοξο πόλεμο και στις ειδικές αποστολές.

Ο αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος είναι «βάτραχος», «γέννημα θρέμμα» των ΟΥΚ, όπως και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Αναλαμβάνει, λοιπόν, να φέρει εις πέρας όχι μόνο ένα δύσκολο έργο, αλλά και να υλοποιήσει έναν στόχο «υψηλού ρίσκου». Και αυτό γιατί οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς στο Αιγαίο και έχουν στοχοποιήσει συγκεκριμένα νησιά, όπως είναι το Καστελόριζο και η Παναγιά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο νέος Α/ΓΕΣ με το που δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτησή του πραγματοποίησε επίσκεψη στο Καστελόριζο.

Προπομπός

Το γεγονός ότι η ΑΣΔΕΝ τίθεται υπό τον αρχηγό Στόλου είναι προπομπός ενός ευρύτερου σχεδίου αλλαγών στο Στράτευμα, με στόχο να υπάρξει πιο γρήγορη αντίδραση από τις εγγύς στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, όπου μπορεί να εκδηλωθεί ένα μείζον στρατιωτικό επεισόδιο. Αυτές θα τις συνδράμει η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, στην οποία συμμετέχουν μονάδες και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο σχέδιο αυτό θα συμπεριληφθεί βεβαίως και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, που βρίσκεται υπό τη διοίκηση του αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη. Παρέλαβε καθήκοντα από τον αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, ο οποίος αναβαθμίστηκε και τοποθετήθηκε αρχηγός ΓΕΑ, σε αντικατάσταση του Χρήστου Βαΐτση.

Ανανέωση επετηρίδας

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό των κρίσεων που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας ήταν η ανανέωση στην επετηρίδα των Ενοπλων Δυνάμεων. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και πιο κάτω.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, αποστρατεύτηκαν ο πρώην Α/ΓΕΣ Βασίλειος Τελλίδης και οι εννέα αντιστράτηγοι, όπως και ο πρώην Α/ΓΕΝ Γεώργιος Γιακουμάκης. Εκτιμήθηκε, δηλαδή, ότι με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή Α/ΓΕΣ, τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη στο τιμόνι του Πολεμικού Ναυτικού και τον αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου Α/ΓΕΑ μπορούν να υλοποιηθούν καλύτερα οι αλλαγές που σχεδιάζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις. Μένει να το δούμε…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα