Και «αναβολόσημο» στις δίκες

Από σήμερα το χαράτσι έως 50 ευρώ,η αύξηση του μεγαρόσημου (στα 18 €) και άλλων παραβόλων στη Δικαιοσύνη

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το «χαράτσι» για τις αναβολές που ψηφίστηκε το 2016 και σύμφωνα με το οποίο, όταν ένας δικηγόρος ζητάει να μην εκδικαστεί μια υπόθεση, θα καταβάλλει από 20 έως 50 ευρώ! Συγκεκριμένα, από σήμερα αναπροσαρμόζονται τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, τη διοικητική και την ποινική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον νόμο 4446/2016.

Την ίδια στιγμή, προοδευτικά εντάσσονται τα τέλη, τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (e-παράβολο). Ειδικότερα, από σήμερα θα ισχύει το «αναβολόσημο», ύψους από 20 έως 50 ευρώ, όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης μιας υπόθεσης ανάλογα με τον βαθμό του δικαστηρίου (εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, το «αναβολόσημο» θεσμοθετήθηκε προκειμένου «να λειτουργήσει καταρχάς αποτρεπτικά για την υποβολή αιτημάτων αναβολής, περιορίζοντάς τα στην πράξη στα υπαγορευόμενα από επιτακτικούς λόγους ανωτέρας βίας». Παράλληλα, από σήμερα αυξάνεται και το μεγαρόσημο, και το ύψος του καθορίζεται στα 18 ευρώ. Αυξάνονται τα παράβολα αναίρεσης σε υποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης και άλλες, τα οποία θα κυμαίνονται από 150 έως 350 ευρώ, ενώ αυξάνεται και το παράβολο αναψηλάφησης σε αποφάσεις Εφετείου και Αρείου Πάγου, και θα κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.

Αντίθετα, το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 και τα 70 ευρώ. Την ίδια στιγμή, κατά περίπτωση και στις εργατικές διαφορές το δικαστικό ένσημο μειώνεται κατά 50% (από 8‰ σε 4‰).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα