Σε γραμμή ΔΝΤ ο Παπαδημητρίου για μείωση αφορολογήτου

Την ώρα που το Μαξίμου το διαψεύδει, ο υπ. Οικονομίας σπεύδει να ανακοινώσει ότι το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση 

Σε γραμμή ΔΝΤ κινείται ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση! Τη στιγμή δηλαδή που το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει σε κάθε τόνο ότι επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης του αφορολογήτου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανάβει «φωτιές», επισημαίνοντας ότι το όριο του αφορολόγητου βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η τοποθέτησή του προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να ξορκίσει οποιοδήποτε νέο μέτρο για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Ο κ. Παπαδημητρίου ενεργεί ως υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης ή ως εκπρόσωπος του σκληρού ΔΝΤ; Ή μήπως η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί τόσο πολύ, που είναι θέμα χρόνου να δεχθεί τη μείωση του αφορολογήτου κι ο υπουργός Οικονομίας… βιάστηκε να το ανακοινώσει;

Συρρίκνωση

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο μισθούς και συντάξεις, φέρνοντας σε ακόμα δυσχερέστερη θέση τους ταλαιπωρημένους Ελληνες πολίτες. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το
αφορολόγητο για τον άγαμο χωρίς παιδιά βρίσκεται στα 8.636 ευρώ.

Το θέμα του αφορολογήτου άνοιξε ο κ. Παπαδημητρίου από τα Τρίκαλα, υπογραμμίζοντας ότι το αφορολόγητο και άλλα θέματα τίθενται υπό διαπραγμάτευση.
«Οπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό… χτύπημα του κ. Παπαδημητρίου το Σαββατοκύριακο.

Ισχυρισμοί

Προηγήθηκε άρθρο του, με το οποίο τάχθηκε ακόμα μία φορά κατά της μείωσης της φορολογίας στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η άποψη ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων θα φέρει ανάπτυξη είναι παραπλανητική και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που πραγματικά εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολλαπλασιαστές των δαπανών είναι σχεδόν διπλάσιοι των πολλαπλασιαστών των φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που υποθέσουμε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα ενισχύσει την ανάπτυξη κατά x% η αναγκαία αντίστοιχη μείωση των δαπανών θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2x%.

Σε άλλο μήκος κύματος Βίτσας και Τζανακόπουλος

Εκτός… γραμμής βγήκαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Δημήτρης Βίτσας, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου αφήνει διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο και η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει γη και ύδωρ, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στο επικείμενο Eurogroup.

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και είναι καθαρό ότι για μένα δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν τώρα. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. O Πολ Toμσεν δεν ‘‘έπεσε μέσα’’ σε καμία εκτίμηση» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να ζητούν νέα μέτρα κάθε φορά που γίνεται αξιολόγηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε: «Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».
Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε μάλιστα πως η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου,
όταν προ ημερών έλεγε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που απέκλεισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα