Μοριακά υπερόπλα κατά του καρκίνου

«Εξυπνα» στοχευμένα φάρμακα χορηγούνται ανάλογα με τον όγκο και παρατείνουν τη ζωή των ασθενών

Ρεπορτάζ 
Ρίτα Μελά

Εξελιγμένες εξετάσεις που συμβάλλουν στην επιλογή εξατομικευμένης φαρμακευτικής θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά, νέα μόρια που χρησιμοποιούν τις άμυνες του οργανισμού για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και «έξυπνα» – στοχευμένα φάρμακα που χορηγούνται ανάλογα με τα μοριακά χαρακτηριστικά των όγκων είναι ορισμένα από τα «υπερόπλα» της Μοριακής Ιατρικής κατά του καρκίνου που έχουν εισαγάγει στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, Ελληνες επιστήμονες.

Οι εξελίξεις στον πολλά υποσχόμενο τομέα της Μοριακής Ιατρικής οδηγούν στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών του καρκίνου, αλλάζουν την πρόγνωση των ασθενών και παρατείνουν τη ζωή ακόμα και όσων νοσούν από προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο, όπως του πνεύμονα και του μαστού. Ταυτόχρονα, μοριακά τεστ τελευταίας γενιάς μπορούν να αποκαλύψουν την κληρονομική προδιάθεση και επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό της θεραπευτικής προσέγγισης. Τα παραπάνω θέματα θα παρουσιαστούν στη διημερίδα με τίτλο «Η Μοριακή Ιατρική από το εργαστήριο στην πράξη: Προκλήσεις και ερωτήματα», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Ερευνας, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ) στις 27 και τις 28 Ιανουαρίου 2017 στην Αθήνα.

Παρουσίαση

Κορυφαίοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τους βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται για την εξατομίκευση της θεραπείας σε πολλές μορφές συμπαγών όγκων, όπως του μελανώματος και του παχέος εντέρου, και θα συζητήσουν τον ρόλο τους όχι μόνο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και στη χειρουργική και την εκτίμηση της πρόγνωσης των ασθενών.

Εκτενής αναφορά θα γίνει και στα μοριακά τεστ νέας γενιάς που είναι απαραίτητα για την προηγμένη αντιμετώπιση του καρκίνου και διενεργούνται σε ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια, όπως στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στου Γουδή, και μπορεί να παράσχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη θεραπεία του καρκίνου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή της ανοσοθεραπείας και στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιδείξει σε κατηγορίες ασθενών με συμπαγείς όγκους, για τους οποίους παλαιότερα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Ερευνας δρα Μιχάλη Καραμούζη, αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στη διημερίδα θα παρουσιαστούν οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα φάρμακα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα