Οι θησαυροί της γνώσης σε νέο «σπίτι»

Εγκαινιάστηκε χθες η σύγχρονη βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που φιλοξενεί και συλλογές με σπάνιους τίτλους

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο «ναός» της τέχνης και της γνώσης άνοιξε χθες επισήμως τις πύλες του. Η αρχαιότερη -και μεγαλύτερη- βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών στη χώρα μας (φέτος συμπλήρωσε τα 180 χρόνια της), η βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εγκαινίασε χθες τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο νέο κτίριο της Πειραιώς, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα. Εκεί βρέθηκαν ακόμη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η βουλευτής της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και αρκετοί ακόμη.

Στον χώρο, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον προηγούμενο, φιλοξενούνται χιλιάδες τόμοι βιβλίων, σπάνιες εκδόσεις, αλλά και κάθε λογής εκδοτικοί «θησαυροί» για την τέχνη, η παρουσίαση των οποίων φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο πεδίο της Ιστορίας της Τέχνης.

Το κτίριο, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 256 (μέσα στον χώρο του παλιού εργοστασίου των υφαντηρίων Σικιαρίδη), κατασκευάστηκε από την ΑΣΚΤ (πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων) και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη. Εχει πωρόλιθο και γυμνό μπετό, δύο στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά με τους ακατέργαστους μαρμάρινους όγκους. Οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση αλλά και η μετεγκατάσταση της βιβλιοθήκης έγιναν με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η βιβλιοθήκη, η οποία είναι ανοιχτή προς όλους (και όχι μόνο στην κοινότητα της σχολής), καλύπτει 4.780 τ.μ., ενώ η συλλογή της περιλαμβάνει 64.000 τόμους βιβλίων, 410 τίτλους περιοδικών (οι 65 είναι ενεργοί), 5.000 τόμους οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και μια σπάνια συλλογή παλαιών και πολύτιμων βιβλίων τέχνης.
Ακόμα, διαθέτει μια ψηφιακή συλλογή αποτελούμενη από 12 βιβλία και 19 περιοδικά τέχνης, αλλά και μια μεγάλη σύνθεση από 500 χαρακτικά έργα, κάποια από τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας. Τα έργα αυτά θα φιλοξενηθούν στο υπόγειο του οικοδομήματος.

Το ισόγειο

Πώς, όμως, είναι δομημένη η βιβλιοθήκη; Στο ισόγειο έχουν διαμορφωθεί ένα μικρό αμφιθέατρο (80 θέσεων), η ψηφιακή βιβλιοθήκη, βιβλιοστάσια και ένα αναγνωστήριο. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν και πάλι βιβλιοστάσια, αναγνωστήρια, αλλά και ένα όμορφο αίθριο με μαρμάρινα τραπέζια. Στον δεύτερο όροφο φιλοξενείται η πλούσια βιβλιοθήκη / αρχείο του διακεκριμένου ιστορικού τέχνης Χρήστου Ιωακειμίδη, αλλά και μια αίθουσα συνεδριάσεων.

Η κομβική ημερομηνία για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης ήταν το 1837 και συνδέεται με το Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, το οποίο ιδρύθηκε εκείνη τη χρονιά. Το 1863 η βιβλιοθήκη ξεχωρίζει από τις άλλες συλλογές, ενώ το 1910 στον διαχωρισμό της περιουσίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τα καλλιτεχνικά βιβλία ξεχωρίζουν και ανήκουν πια στις συλλογές του «Σχολείου Καλών Τεχνών». Η βιβλιοθήκη αποκτά την οριστική μορφή της το 1930.

• Info: Η βιβλιοθήκη (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης) λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-15.00 και είναι ανοιχτή σε όλους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα