Περνούν από τη Βουλή οι αλλαγές στο λύκειο!

Στην Επιτροπή Μορφ. Υποθέσεων ο νέος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και οι άλλες καινοτομίες 

Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής φτάνει σήμερα η συζήτηση για τις αλλαγές στο λύκειο, αλλά και για τους τρόπους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι βουλευτές που απαρτίζουν την επιτροπή ήδη έχουν στα χέρια τους το πόρισμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), ενώ η σημερινή θα είναι η πρώτη μιας σειράς συνεδριάσεων με σκοπό τα κόμματα να βρουν κοινό τόπο, προκειμένου να προωθηθούν οι αλλαγές που έχει σχεδιάσει το υπουργείο, στο πλαίσιο του τριετούς πλάνου για την αναβάθμιση της Παιδείας.

Σύμφωνα με την πρόταση, κεντρικό χαρακτηριστικό του νέου λυκείου είναι η δυνάμει ενιαία αντιμετώπιση του γενικού και επαγγελματικού λυκείου, καθώς και η εγκαθίδρυση πολυκλαδικότητας μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων υποδομής και τεχνικών λύσεων.

Κοινός κορμός

Επιπλέον, έχουν προταθεί η δημιουργία κοινού κορμού στην α΄ τάξη των γενικών και επαγγελματικών λυκείων και η σταδιακή οργάνωση των β΄ και γ΄ τάξεων στην κατεύθυνση της εξασφάλισης τόσο επιστημονικής όσο και τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η πρόταση προβλέπει, επίσης, την άμεση επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά ένα έτος, ώστε να περιλαμβάνει και την α΄ τάξη του λυκείου, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης και στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Επιπρόσθετα, η νέα πρόταση στόχο έχει την ανάδειξη των ενδιαφερόντων των μαθητών οι οποίοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις κλίσεις τους στη β΄ λυκείου και να συνδιαμορφώσουν, βάσει των επιλογών τους, το πρόγραμμά τους στην γ΄ λυκείου, αλλά και τη συνέχειά τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία θα υπάρχουν εξάωρα μαθήματα.

Τέλος, προτείνεται η συμμετοχή των μαθητών σε συλλογικές δημιουργικές δραστηριότητες.
Οσον αφορά τον χαρακτήρα του εθνικού απολυτηρίου, το ΙΕΠ σημειώνει ότι είναι σημαντικό να αποκτήσει αξία, διότι αυτό θα ενισχύσει την ποιότητα της παρεχόμενης σχολικής εκπαίδευσης. Ενα απολυτήριο με κύρος και νόημα θα καλλιεργήσει στην κοινωνία την κουλτούρα που σε βάθος χρόνου θα επιτρέψει στο σχολείο να αποκτήσει σταδιακά ουσιαστική εκπαιδευτική και διδακτική ισχύ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα