Στο φως τα μυστήρια της Κέρου

Εντοπίστηκαν μία αρχαία κλίμακα και ένα μονοπάτι, που συνέδεαν το κυκλαδονήσι με τη (γειτονική) βραχονησίδα Δασκαλιό

Η Κέρος, το ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων (από όπου προέρχονται και τα φημισμένα μαρμάρινα ειδώλια που βρίσκονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), μονοπωλεί το ενδιαφέρον της βρετανικής εφημερίδας «The Times», λόγω των νέων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της!

Οπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, στο νησί, όπου υπάρχει το αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο, ήρθαν στο φως καινούργια σημαντικά ευρήματα, τα οποία είναι τόσο παλιά όσο και οι Πυραμίδες της Αιγύπτου!

Πιο συγκεκριμένα, στο νησί, που βρίσκεται κοντά στη Νάξο, εντοπίστηκαν μία εντυπωσιακή κλίμακα και ένα μονοπάτι, τα οποία πιστεύεται πως συνέδεαν τον πετρώδη λόφο Κάβο της Κέρου με τη γειτονική βραχονησίδα Δασκαλιό. Ως γνωστόν, άλλωστε, κατά την προϊστορική περίοδο η Κέρος συνδεόταν με το Δασκαλιό με μια στενή λωρίδα στεριάς.

Κατά τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η σκάλα αυτή ένωνε τις κορυφές των λόφων στις δύο περιοχές, εκεί όπου οι πιστοί έκαναν τελετουργίες προς τιμήν των νεκρών, αφήνοντας γλυπτά και αγγεία. Τα αντικείμενα αυτά ήταν κατά κύριο λόγο μαρμάρινα ειδώλια και λεκάνες που εντοπίστηκαν κατακερματισμένα από τους αρχαιολόγους.

Κατά τον Βρετανό καθηγητή σερ Κόλιν Ρένφριου, ο οποίος ερευνά εδώ και δεκαετίες την περιοχή, πολλά από τα ειδώλια και τα αντικείμενα ήταν ήδη σπασμένα από την αρχαιότητα. Μάλιστα, σε 500 και πλέον κομμάτια ειδωλίων που έχουν εντοπιστεί δεν έχουν βρεθεί τα ταίρια τους. «Φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος υποχρέωσης να φέρνουν ένα κομμάτι σπασμένου ειδωλίου και να το αποθέτουν στο ιερό νησί της Κέρου, πιθανότατα διαμένοντας μερικές μέρες στο Δασκαλιό κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της τελετής» είχε επισημάνει ο καθηγητής Ρένφριου, δίνοντας λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στη νησίδα Δασκαλιό έχουν εντοπιστεί από το 2008 τα κατάλοιπα πέτρινου τελετουργικού κτιρίου μήκους 16 μ., που χρονολογείται μεταξύ 2550 και 2400 π.Χ. και το οποίο εγκαταλείφθηκε περίπου το 2000 π.Χ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κτίριο της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, ενώ η περιοχή εν γένει διαθέτει την πιο εντυπωσιακή δημόσια αρχιτεκτονική στις Κυκλάδες για την εποχή, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα