Φιλόλογοι εναντίον «Κρέοντα»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικής κοινότητας για την υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων. Μετά την καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) για την προωθούμενη κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στη β΄ λυκείου, την οποία διέψευσε το υπουργείο κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες φήμες προκειμένου να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις», τη σκυτάλη πήρε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΠΑΣΑΦ).

Απαντώντας στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του «Επιτάφιου του Περικλή» στην γ΄ λυκείου και αρνήθηκε ότι έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τις περικοπές που έχουν υποστεί τα φιλολογικά μαθήματα.

Μείον τέσσερις ώρες

Ειδικότερα, στο διάστημα από το 2011 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά τέσσερις ώρες τα φιλολογικά μαθήματα στο γυμνάσιο (από μία ώρα λιγότερη τα Αρχαία κάθε τάξης και μία Ιστορία της γ΄ γυμνασίου).

Στο λύκειο έχουν χαθεί επτά ώρες (μία ώρα από τα Αρχαία στην α΄ τάξη, δύο ώρες από τα Αρχαία Κατεύθυνσης, δύο από τα Λατινικά στη β΄ τάξη και δύο ώρες από τον Θουκυδίδη και τη Λογοτεχνία στην γ΄ λυκείου). Από τις περικοπές δεν γλίτωσαν ούτε τα ΕΠΑ.Λ. Εκεί χάθηκαν τέσσερις ώρες λογοτεχνικών μαθημάτων (από μία ώρα στην Ιστορία της α΄ και της β΄ τάξης και δύο ώρες στο ίδιο μάθημα της γ΄ ΕΠΑ.Λ.).

«Περιμένουμε από τον υπουργό να επαναφέρει τον “Επιτάφιο του Περικλή” ως δίωρο υποχρεωτικό μάθημα, γιατί θεωρείται μάθημα δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης των φιλολογικών μαθημάτων θα μας βρει απέναντί του» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΦ Κώστας Μπουζιάνος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα