Ελληνας βρήκε 83 γονίδια του ύψους!

Ούτε ένα ούτε 10 ούτε 20, αλλά 83 είναι τα νέα γονίδια που ανακαλύφθηκε ότι επηρεάζουν το ύψος των ανθρώπων!

Τα γονίδια ανακαλύφθηκαν στη μεγαλύτερη γενετική έρευνα που διεξήχθη έως σήμερα σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος των ανθρώπων, από ομάδα 300 ερευνητών της κοινοπραξίας GIANT, με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή Γενετικής Πάνο Δελούκα του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και με τη συμμετοχή ακόμη πολλών Ελλήνων επιστημόνων.

Δεδομένου ότι το ύψος επηρεάζεται σημαντικά από την κληρονομικότητα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα DNA 710.000 ανθρώπων από διάφορες χώρες, προκειμένου να βρουν γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν στο ύψος πάνω από μισό μέτρο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι 83 νέες γονιδιακές παραλλαγές οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές ύψους, δύο εκατοστών ή και παραπάνω. Τα 51 γονίδια υπάρχουν σε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων, ενώ τα υπόλοιπα 32 στο 0,5%, ενώ 24 γονίδια επηρεάζουν το ύψος πάνω από ένα εκατοστό.

Εντόπισαν επίσης το σπανιότατο γονίδιο (STC2), που κάνει κάποιον ένα έως δύο εκατοστά ψηλότερο, η μελέτη του οποίου μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για το 3% έως το 5% των παιδιών που πάσχουν από τη διαταραχή της ανεπαρκούς ανάπτυξης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα