Ωδή στους ήρωες της ΕΟΚΑ

«Αγία Κύπρος 204 πνοές»: Ενα άλμπουμ φόρος τιμής για τους πεσόντες αγωνιστές 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Θ υσίασαν τη ζωή τους για έναν ιερό σκοπό, για να ελευθερωθούν από τα βρετανικά δεσμά και να ενώσουν την πατρίδα τους, την Κύπρο, με την Ελλάδα. Οι ήρωες της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, της ΕΟΚΑ, τιμώνται μέσα από μια εξαιρετικά σημαντική δισκογραφική δουλειά, που επιχειρεί να αποδώσει τα δέοντα σε όλους αυτούς που «της σκλαβιάς το ζυγό δεν αντέξανε και στο κάλεσμα του αγώνα αμέσως τρέξανε».

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Δημητράκης Δημητριάδης, Παναγιώτης Τουμάζος, Στυλιανός Λένας, Πετράκης Γιαλλούρος καθώς και άλλες εμβληματικές, γνωστές και άγνωστες, μορφές του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου ζωντανεύουν μέσα από αυτό το μουσικό έργο.

«Ψυχή» του εγχειρήματος είναι ο Κύπριος Νίκος Παπακλεοβούλου, ο οποίος εκτός από τη χρηματοδότηση του διπλού άλμπουμ με τίτλο «Αγία Κύπρος 204 πνοές» έχει συμβάλει και στους στίχους, ενώ έχει γράψει και τα εισαγωγικά κείμενα που προηγούνται κάθε τραγουδιού.
Με αφορμή την κυκλοφορία της δισκογραφικής δουλειάς ο εμπνευστής της και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κυπρίων Επιστημόνων Νίκος Παπακλεοβούλου μιλάει στη «δημοκρατία» και εξηγεί γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη τους ήρωες του παρελθόντος.

«Οι περισσότεροι στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο γνωρίζουν μόνο 15, το πολύ 20 ήρωες της ΕΟΚΑ» εξηγεί ο κ. Παπακλεοβούλου. «Εγώ, επειδή μεγάλωσα από γονείς οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στην οργάνωση, θεώρησα ότι ήταν υποχρέωσή μου να τιμηθούν αυτά τα πρόσωπα που έχουν παραμεληθεί. Είναι μεγάλη αδικία τόσο για τις οικογένειες των ίδιων των ηρώων όσο και την ίδια την ιστορία οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν ξεχασμένοι από όλους».

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την GSF Music και ο τίτλος του, όπως εξηγεί και ο ίδιος, δεν είναι διόλου τυχαίος. «Η Κύπρος ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό» τονίζει, εξηγώντας έτσι την επιλογή του για το επίθετο «Αγία». «Ως γνωστόν, εκτός από τους 108 ήρωες (107 άνδρες και μία γυναίκα) υπήρχαν και άλλα 96 θύματα, παράπλευρα, του αγώνα της ΕΟΚΑ. Για αυτό και χρησιμοποίησα τη φράση 204 πνοές, θέλοντας έτσι να αποδείξω πως η θυσία αυτών των ανθρώπων δίνει σε όλους εμάς σήμερα δυνάμεις και μας γεμίζει με θάρρος ώστε να μην τους ξεχάσουμε».

Στα σχολεία

Με πρωτοβουλία του κ. Παπακλεοβούλου, μάλιστα, το cd εστάλη και σε όλα τα σχολεία της Πάφου, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους μαθητές. «Λαμβάνω ενθαρρυντικά μηνύματα από την κίνηση αυτή. Μάλιστα, κάποιοι καθηγητές το χρησιμοποιούν ήδη στα παιδιά» αναφέρει υποστηρίζοντας ότι σε περίπου δύο μήνες ετοιμάζεται και μια νέα δισκογραφική δουλειά.

Γιατί όμως, κατά τη γνώμη του, σήμερα έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη τους ήρωες του παρελθόντος; «Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε εθνικά ζητήματα» απαντά. «Θα πρέπει να μάθουμε να τιμούμε τους ήρωές μας και να τους έχουμε πρότυπο, πόσο μάλλον σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που περνάει ο Ελληνισμός».

Από τον Γιοκαρίνη στον Τσαρούχα

Στο άλμπουμ τραγουδούν οι Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Δημητράς, Χρήστος Κάλοου, Μαρία Κανελλοπούλου, Εύη Καπάταη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Βασίλης Λέκκας, Μαρία Λυμπεράκου, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Κατερίνα Σκορδαλάκη, Τάσος Στέλλας και Πασχάλης Τσαρούχας. Συμμετέχει ακόμη η χορωδία Φωνητικό Σύνολο Τεχνοτροπία υπό τη διεύθυνση του Αγγελου Βελεγράκη.

Συγκεκριμένα, σε αυτό το διπλό cd, που φέρει την επιμέλεια του συνθέτη Γιάννη Δημητρά, παρουσιάζονται η ζωή και η θυσία 31 ηρώων της ΕΟΚΑ, οι 17 από τους οποίους προέρχονται από την Πάφο. Εκείνο που καθιστά τη δουλειά ύψιστης ιστορικής σημασίας είναι ότι τα κομμάτια συνοδεύουν εισαγωγικά κείμενα που πληροφορούν τον ακροατή για τη ζωή και τη θυσία κάθε ήρωα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα