«Ραβασάκια» της παράνοιας για τον ΕΦΚΑ

Λάθη και ανακρίβειες στα ειδοποιητήρια. Καταλογίζουν εισφορές ακόμη και για την περίοδο που οι ασφαλισμένοι ήταν… μαθητές

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Mε απίστευτα λάθη και ανακρίβειες αναρτήθηκαν στον δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ο ΕΦΚΑ έχει υπολογίσει τον χρόνο ασφάλισης μέχρι και πριν από 30 χρόνια, όταν δηλαδή οι ασφαλισμένοι ήταν ακόμη μαθητές! Χιλιάδες ασφαλισμένοι είδαν να τους καταλογίζονται ακόμη και τετραπλάσιες εισφορές απ’ ό,τι πλήρωναν με βάση το σύστημα που ίσχυε έως 31/12/2016, ενώ διαφορές έως και 78% διαπίστωσαν στις νέες εισφορές τους επαγγελματίες με εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ ετησίως.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που δηλώνει εισόδημα 75.000 ευρώ τον χρόνο θα καταβάλει με το «χαράτσι» τού 26,9% (συν την εισφορά 10 ευρώ/μήνα για τον ΟΑΕΔ) ασφάλιστρα ύψους 19.073 ευρώ ετησίως (1.589 ευρώ/μήνα). Μέχρι πρόσφατα, ο ίδιος ασφαλισμένος πλήρωνε 4.204 ευρώ ετησίως (350 ευρώ/μήνα), ενώ με το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον εισφορές ύψους 14.869 ευρώ τον χρόνο (διαφορά 77,9%).

Η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ συνεχίζει να παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα, καθώς δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις καθημερινά, ενώ η διαδικασία για κάθε ασφαλισμένο που μπαίνει στην καρτέλα του περιλαμβάνει την αναγραφή κωδικών TAXISnet, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εξουσιοδότηση της ΓΓΔΕ να προσπελάσει τα στοιχεία του και πολλή πολλή τύχη για να ανοίξει η ηλεκτρονική υπηρεσία των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εκεί… Τις δύο πρώτες ημέρες αναγραφής των εισφορών εκατοντάδες πολίτες διαμαρτύρονται για ακραία λάθη που έχουν γίνει με τον χρόνο ασφάλισης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το σύστημα τους έχει ασφαλισμένους από τα… μαθητικά χρόνια τους, ενώ, αντίθετα, άλλους που έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια εργασιακού βίου τούς «εντάσσει» στην κατηγορία των ανασφάλιστων!

Αρκετοί ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, ενώ είχαν ήδη κάνει διακοπή δραστηριότητας μέσα στο 2016 και διαγραφή από τον ΟΑΕΕ, είδαν με έκπληξη το ειδοποιητήριο να έρχεται και να υπολογίζει εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015.

Διαμαρτυρίες

Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και τα ευτράπελα ακόμη περισσότερα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασφαλισμένου που στην καρτέλα του τον έχουν ασφαλισμένο σε επτά Ταμεία ταυτόχρονα! Μάλιστα, του καταλογίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1.193 ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων, από το οποίο έχει διαγραφεί εδώ και οκτώ χρόνια! Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για τις εισφορές 6,95% υπέρ Υγείας, καθώς όσοι ασφαλισμένοι ξεπέρασαν την ανώτατη βάση υπολογισμού εισφορών το 2015 είδαν τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές να προβλέπουν 407,32 ευρώ τον μήνα για τον κλάδο υγείας, ποσό τουλάχιστον εξωφρενικό για τις παροχές που προσφέρει το ελληνικό σύστημα υγείας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αφήνει «παράθυρο» αλλαγών όπου διαπιστώνονται αδικίες, όπως στις περιπτώσεις με τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκια ή στα μπλοκάκια με έως δύο εργοδότες. «Εμείς παίρνουμε υπόψη μας τις επισημάνσεις και τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου και έχουμε πάντα την ευθύνη αν προκύπτουν προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις που μπορεί να προκύπτουν προβλήματα, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε» δήλωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα