Φιλοσοφικό τρομπόνημα* Καρανίκα!

«Εν τούτω Καρανίκα» είναι η ιαχή που δονεί τις ακαδημίες έπειτα από άρθρο-φωτιά του μεγίστου επικοινωνιακού συμβούλου

Σ την αρχή νομίζεις ότι πρόκειται περί φάρσας και τελικά είναι μεν φάρσα αλλά αληθινή, από εκείνες που στήνει η ξεκαρδιστική πραγματικότητα! Ο «σύμβουλος επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης» Νίκος Καρανίκας αρθρογράφησε στην εφημερίδα «Αυγή» θέλοντας να δείξει ότι η ομήγυρίς του την έχει μεγαλύτερη (την παιδεία και τη φιλομάθεια) από τους δεξιούς. Διαβάστε απόσπασμα από δοκίμιο Καρανίκα:

«Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό. Δυσκολευόμασταν με την ευρωπαϊκή διανόηση και τα φιλοσοφικά ρεύματα, αλλά επιμέναμε. Κουβεντιάζαμε τα αναγνώσματά μας, μιλάγαμε για φιλοσόφους και τις απόψεις τους, πηγαίναμε να δούμε Ταρκόφσκι, Βισκόντι και Αγγελόπουλο, ενώ μετά βγαίναμε να αναλύσουμε τι είδαμε και, καθώς μιλάγαμε για τον ιταλικό νεορεαλισμό, μαλώναμε για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και κοροϊδεύαμε το Χόλιγουντ.

Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες. […] Εκείνοι διαβάζανε “4 Τροχούς”, “Moto” και “Marie Claire”, όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία».

Αν κρίνεις από το θέαμα και το βίωμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η σύγκρουση του κ. Καρανίκα και των συντρόφων του με τόμους βιβλίων των συγγραφέων που αναφέρει πρέπει να ήταν μετωπική και σφοδρή. Τα βιβλία πρέπει να του τα εκτόξευσε από τη στρατόσφαιρα συριζαίος πιλότος διαστημοπλοίου της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

ΥΓ.: Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε για το θέμα ο Κώστας Καββαθάς, ο εκδότης του περιοδικού «4 Τροχοί», δήλωσε: «Η τοποθέτηση του εν λόγω φανερώνει τα αίτια της εθνικής καχεξίας των τελευταίων 50 ετών. Τον προκαλώ σε ανοιχτή συζήτηση όποτε και όπου θέλει».

ΥΓ.1: Ατιμοι Φραντσόζοι, μας μπερδεύουν με τα ονόματά τους. Ο Πασκάλ και ο Μπρικνέρ δεν είναι δύο νοματαίοι, όπως νομίζει ο Καρανίκας, αλλά ένας. Ο Πασκάλ Μπρικνέρ!

*Τρομπόνημα: σύνθετη λέξη, που παράγεται από το «τρομπόνι» και το «πόνημα». Το τρομπόνι φανερώνει το ηχηρόν των εκφράσεων και το πόνημα το κοπιώδες της προσπαθείας.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα