«Εσβησε» ο Μπότης Θαλασσινός

Ο παγκοσμίου φήμης Ελληνας ζωγράφος, τον οποίο ο Νταλί συνέκρινε με τον Ελ Γκρέκο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρόνων 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

O Σαλβαντόρ Νταλί, με τον οποίο συνδεόταν με μακρά φιλία, είχε δηλώσει ότι «η ορμή και η θύελλα που παρουσιάζουν τα ταμπλό του πολύ σύντομα θα τον αναδείξουν όμοιο του συντοπίτη του, του καλλιτεχνικού γενάρχη της οικουμένης, του Ελ Γκρέκο». 

Και πράγματι ο διεθνούς φήμης Κρητικός ζωγράφος Μπότης Θαλασσινός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, κατάφερε να γνωρίσει, όπως και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, μεγάλη εικαστική επιτυχία εκτός Ελλάδας και δη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου είχε εργαστεί για δεκαετίες.

Η ζωγραφική του παλέτα περιλάμβανε εκτός από τοπία και θαλασσογραφίες αγιογραφίες, νεκρές φύσεις και δη προσωπογραφίες. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον δικό του χρωστήρα είχαν φιλοτεχνηθεί τα πορτρέτα κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως της Τζάκι Ωνάση, της Μαρίας Κάλλας, του Τζον Γουέιν, της Μπάρμπρα Στρέιζαντ, του Μάικ Δουκάκη, του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και πολλών ακόμη.

Ξεχώρισε νωρίς

Αν και πολίτης του κόσμου, ο Μπότης Θαλασσινός δεν λησμόνησε ποτέ την Ελλάδα και δη την πατρίδα του, την Κρήτη, την οποία φρόντιζε να αποθεώνει και να αποτυπώνει στον ζωγραφικό καμβά του. Η αγάπη του για το νησί του δεν ξεθώριασε ποτέ.

Γεννημένος στο Ηράκλειο, ο Μπότης Θαλασσινός σε ηλικία μόλις 10 ετών βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας για ένα πορτρέτο του Κολοκοτρώνη, που είχε ζωγραφίσει στο σχολείο του. Με την παρότρυνση της μητέρας του, η οποία ήταν διάσημη σχεδιάστρια μόδας της Κρήτης, ασχολήθηκε επισταμένως με τη ζωγραφική. Παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας και ζωγραφικής με γνωστούς δασκάλους, ενώ στα 24 του μετακόμισε στη Βραζιλία για να σπουδάσει στη σχολή καλών τεχνών.

Για μια περίοδο εργάστηκε στη βραζιλιάνικη τηλεόραση, ενώ έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου το 1962 βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε επί σειράν ετών.
Το 2000 ο εικαστικός μετέφερε όλα τα έργα του στην Ελλάδα δημιουργώντας στην Αθήνα μια σχολή ζωγραφικής και μια γκαλερί, που λειτούργησε για μια περίοδο.

Το 2011 είχε πέσει θύμα ληστείας και άγριου ξυλοδαρμού, όταν άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του στην Κυψέλη και τον γρονθοκόπησαν, προκειμένου να του αποσπάσουν πίνακες μεγάλης αξίας, κοσμήματα και χρήματα.
Τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη. Μάλιστα η μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του τον ώθησε να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του στον Δήμο Μαλεβιζίου για τη δημιουργία μιας δημοτικής πινακοθήκης, η οποία σε λίγο καιρό θα ανοίξει τις πύλες της.
Η κηδεία του Μπότη Θαλασσινού θα γίνει σήμερα στις 15.00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Τύλισο. Παράκληση της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στην εθελοντική οργάνωση Give.

Η φιλία του με τον Σαλβαντόρ Νταλί

Η γνωριμία του με τον σπουδαίο υπερρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, έγινε στην Αμερική το 1965. Οι δυο τους συναντήθηκαν σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, όπου ο Θαλασσινός ετοίμαζε μια έκθεση (με τη βοήθεια της καλής του φίλης Κορίνας Τσοπέη), ενώ ο Νταλί διέμενε σε αυτό. Από τότε και κάθε χρόνο συναντιόντουσαν, ενώ ο κορυφαίος Ισπανός ζωγράφος είχε εκθειάσει πολλάκις τη δουλειά του Ελληνα φίλου του. 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα