Ωρα της κρίσης για την «αγία» γη

Αρχισε η πολύκροτη δίκη για τη διεκδίκηση 5.599 στρμ. στους δήμους Περιστερίου, Ιλίου, Πετρουπόλεως, Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου

Μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη μπαίνει στην τελική ευθεία της και αφορά τη διεκδίκηση εκ μέρους του Ιερού Ναού Λαμίας «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» έκτασης 5.599 στρεμμάτων, η οποία εκτείνεται σε πέντε δήμους της Αττικής (Πετρουπόλεως, Περιστερίου, Ιλίου, Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου). Πρόκειται για το επονομαζόμενο «κτήμα Βέρδη».

Για το ζήτημα, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο, ανακοινώνοντας ότι χθες εκδικάστηκε η υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια. Ο σεβασμιότατος δεσμεύθηκε για την παραχώρηση μέρους της εκτάσεως στην Ιερά Σύνοδο για τη δημιουργία δομών πρόνοιας, εφόσον δικαιωθεί ο ιερός ναός, ενώ ανέφερε πως το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη ιδρυμάτων και του προνοιακού έργου της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Σημειώνεται ότι χθες, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, συζητήθηκαν οι αγωγές που έχει καταθέσει ο ιερός ναός κατά των Δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης. Ο ιερός ναός διεκδικεί από τον Δήμο Περιστερίου αποζημίωση, καθώς στην περιοχή που υποστηρίζει ότι του ανήκει έχουν δημιουργηθεί 33 πλατείες, ενώ στον Δήμο Πετρουπόλεως διεκδικεί έκταση 60 στρεμμάτων, για την οποία οι τοπικοί άρχοντες υποστηρίζουν πως είναι δασική! Στο πλαίσιο της δικαστικής διεκδίκησης της επίμαχης έκτασης, η οποία άρχισε το 2004, διατάχθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Για την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης χρειάστηκαν περίπου 11 χρόνια, καθώς επρόκειτο για περίπλοκη διαδικασία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμά της καταλήγει ότι η επίμαχη έκταση ανήκει στον ιερό ναό, βάσει συμβολαίων που έχουν συναφθεί από το 1847, και κατά 90% έχει καταπατηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και ιδιώτες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πραγματογνωμοσύνη στηρίζεται σε περίπου 1.500 έγγραφα και συμβόλαια. Οσον αφορά τον Δήμο Περιστερίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πραγματογνωμοσύνη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στον ιερό ναό ανήκουν οι 16 πλατείες εκ των 33 που διεκδικεί.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα πρέπει, εξετάζοντας τόσο τα έγγραφα, τα συμβόλαια όσο και την πραγματογνωμοσύνη που έχει εκπονηθεί, να καταλήξει οριστικά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διεκδικούμενων εκτάσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα