«Δεν γίνεται καμία αναφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης»

Ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική φόρμα συνταγογράφησης

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δεν γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενούς».

Αυτό ξεκαθαρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. ( ΗΔΙΚΑ), διαψεύδοντας την… είδηση που ανακυκλώθηκε σε πολλές ιστοσελίδες (χωρίς να διασταυρωθεί), σύμφωνα με την οποία οι γιατροί πρέπει να αναγράφουν το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς στην ηλεκτρονική φόρμα συνταγογράφησης φαρμάκων υψηλού κόστους. Σημειώνεται ότι διαπρεπείς ογκολόγοι, μάχιμοι νοσοκομειακοί γιατροί, που μίλησαν στη «δημοκρατία», επιβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στη φόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Αφορμή για τον σάλο που ξέσπασε στάθηκε η καταγγελία ενός ασθενούς από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία δεν του χορηγήθηκε υψηλού κόστους αντικαρκινικό φάρμακο, διότι ο γιατρός δεν είχε γράψει στην ηλεκτρονική συνταγή το προσδόκιμο επιβίωσής του. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν σύγχυση και τεράστια ανησυχία στους ασθενείς και να πυροδοτηθεί μια σφοδρότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ ζητούσε να αποσυρθεί άμεσα η εν λόγω… οδηγία «καθώς μόνο ως απαράδεκτη, εκτός λογικής και ηθικής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί». Από την πλευρά του, ο ΕΟΠΥΥ τόνιζε ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο του ασθενούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα