«Λάβαμε εντολή να κάψουμε τη γαλανόλευκη στα Ιμια!»

Η ΑΓΚΥΡΑ ΒΓΑΖΕΙ ΞΑΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ • Το άγνωστο περιστατικό που αποκάλυψε ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων την περίοδο της κρίσης του 1996 Εντολή «κάψτε τη σημαία»!

Η διαταγή της ντροπής που έδωσαν το 1996 στα Ιμια στον υποναύαρχο (σήμερα) Γ. Κολιτσόπουλο

Πήρα εντολή άνωθεν, στρατιωτική και πολιτική, ότι η σημαία πρέπει να καεί. Οταν το άκουσα, ζήτησα επανάληψη και, όταν επιβεβαιώθηκε, ένιωσα τη μεγαλύτερη ντροπή και ξεφτίλα της ζωής μου». Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη όσον αφορά την κρίσιμη περίοδο στα Ιμια πριν από 21 χρόνια προέβη ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Γιώργος Κολιτσόπουλος, ο οποίος επιχειρούσε τότε στην περιοχή.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Star) ο διοικητής της επίλεκτης ομάδας (νυν υποναύαρχος) ανέφερε ότι ανώτατοι Ελληνες αξιωματικοί του ζήτησαν να κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα Ιμια και να την κάψει, ωστόσο εκείνος τη φύλαξε.

Ηταν λίγες μέρες μετά την τραγική νύχτα κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο οι τρεις ήρωες αξιωματικοί και στην περιοχή παρέμεναν πολεμικά σκάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας, το Λιμενικό και κομάντος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Είχαν εντολή να μην ανέβει κανείς στις νησίδες των Ιμίων. «Δύο μήνες μετά την κρίση, άγνωστο πώς, βρέθηκε στη βραχονησίδα των Ιμίων μια σημαία κάτω, μεγάλη σε μέγεθος, μαζί με ένα δάφνινο στεφάνι. Χτύπησαν αμέσως τα τέλια, οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας έδωσε εντολή σε βατραχάνθρωπους και με το φουσκωτό πήγαν και την πήραν» θυμάται ο κ. Κολιτσόπουλος.

Για την… ειρήνη

Η άνωθεν εντολή να καεί η ελληνική σημαία, σύμφωνα με τον διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, δόθηκε για να μην πυροδοτήσει την τουρκική προκλητικότητα, καθώς η ειρήνη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κρεμόταν από μια κλωστή.

Χωρίς δεύτερη σκέψη ο επικεφαλής των Ελλήνων κομάντος αρνήθηκε να κάψει τη σημαία. Οι πιέσεις όμως προς τον Ελληνα αξιωματικό να προβεί σε αυτήν την αχαρακτήριστη πράξη έγιναν αφόρητες. Για τον λόγο αυτόν έστειλαν Ελληνα ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος θα επιτηρούσε το κάψιμο του εθνικού συμβόλου.

«Οταν ήρθε ο συνάδελφος, είχα ένα βαρέλι όπου είχα βάλει μέσα στουπιά. Οταν ήρθε, του είπα ότι εκεί είναι η σημαία. Εστειλα έναν βατραχάνθρωπο, έριξε πετρέλαιο και έβαλε φωτιά στα στουπιά» αναφέρει.

Είκοσι ένα χρόνια μετά το μυστικό που φύλαξαν σαν κόρη οφθαλμού οι βατραχάνθρωποι ήρθε στην επιφάνεια. Η σημαία όχι μόνο δεν κάηκε αλλά, όπως λέει ο υποναύαρχος Γιώργος Κολιτσόπουλος, είναι σε καλά χέρια. «Βρίσκεται κρυμμένη από τους βατραχανθρώπους και ελπίζω κάποια μέρα να ανεμίσει πάλι στις βραχονησίδες. Να το δω και να πεθάνω. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια. Οτι έκανα κάτι σωστό για την πατρίδα» λέει συγκινημένος.

Θυμίζουμε ότι πρωθυπουργός στην εποχή της κρίσης των Ιμίων ήταν ο Κώστας Σημίτης, υπουργός Αμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης και υπουργός Εξωτερικών ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Το «CESME» στο Αιγαίο 

Το ερευνητικό σκάφος «TCG CESME» έβγαλε αιφνιδίως η Αγκυρα στο Αιγαίο χθες το μεσημέρι, κοινοποιώντας το γεγονός με τη NAVTEX 181/17. Το τουρκικό σκάφος θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες με ανοιχτή την ημερομηνία ολοκλήρωσής τους.

Για την τουρκική δραστηριότητα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε αντίστοιχη NAVTEX με αριθμό 32/17, με την οποία ακυρώνεται η τουρκική. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΝ, η τουρκική δραστηριότητα παρακολουθείται στενά προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ποντιστούν συσκευές οι οποίες θα ακουμπήσουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην περιοχή όπου θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα