Στον αέρα η αξιολόγηση, με ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια

Ολες οι ελπίδες για άρση του αδιεξόδου στην πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ (!!!), που συγκαλεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου, καθώς η αρχική προσδοκία της κυβέρνησης να σημειωθεί πρόοδος στη χθεσινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) δεν ευοδώθηκε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε αναλυτικά χθες συμβιβαστική πρόταση με νέες υποχωρήσεις και, επιπλέον, δεν εκπροσωπήθηκε τελικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά από τον αναπληρωτή του Παναγιώτη Νικολαΐδη.

Πολιτική κόντρα

Ο κ. Χουλιαράκης προτίμησε να εμφανιστεί ως ομιλητής σε ακαδημαϊκή ομιλία στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, γεγονός που πυροδότησε πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης.
Επιχειρώντας να δικαιολογηθούν, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες πως «δεν μπορούν να λυθούν σε επίπεδο Euro Working Group τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης».

Οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πιθανώς θα συγκαλέσει ακόμα και σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των δανειστών μπορούν να ξαναπιάσουν την επόμενη εβδομάδα δουλειά στην Αθήνα, εάν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για άρση του αδιεξόδου. Πάντως, χθες τόσο οι Ευρωπαίοι, διά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επέλεξε να… παραστήσει την καλή, διαφοροποιούμενη από τον επί των Οικονομικών υπουργό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Για εμένα δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαίο μπλοκ» δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

ΔΝΤ: Επιμένει στην προκαταβολική ψήφιση μέτρων

Στην προκαταβολική ψήφιση νέων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018, τα οποία θα περιλαμβάνουν δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου και περαιτέρω περικοπή συντάξεων, επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σήκωσε χθες το «γάντι» και ανταπάντησε στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που επέκρινε το Ταμείο αρθρογραφώντας στους «Financial Times». Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το ΔΝΤ δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι «αν συμφωνηθεί τελικά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα», ενώ θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα πρόσθετες παρεμβάσεις, που θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον, αφού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει».

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει μεν τονίσει ότι θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μας μακροπρόθεσμα, «όμως η υποστήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων, σχετίζεται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί».

Ερωτηθείς για την πολυσυζητημένη συνάντηση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι ο Δανός τεχνοκράτης βρέθηκε στο Βερολίνο και είχε συναντήσεις με τις γερμανικές Αρχές, αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε.

Σε γραμμή Σόιμπλε ο Ρέγκλινγκ!

Την πάγια θέση του ότι «η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι λόγος συναγερμού» επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times», μέσω του οποίου θέλησε να απαντήσει στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το χρέος.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αμφισβήτησε τη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και αντέτεινε ότι «η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Κατηγόρησε μάλιστα το ΔΝΤ ότι «ως τώρα δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη».

Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε ότι «το πραγματικό κόστος της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη και θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό» και υποστήριξε ότι «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εντός πεδιάς».

Γερμανία: Μαζεύει πίσω τον χρυσό της

Στον επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού της από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι προχωρά η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ), και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Τα γερμανικά αποθέματα, που φτάνουν τους 3.378 τόνους, αξίας 120 δισ. ευρώ, είχαν σταλεί στις ΗΠΑ από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, σε μια προσπάθεια των Γερμανών να τα κρατήσουν μακριά από τη Ρωσία. Τώρα όμως, με την Ευρώπη να δοκιμάζεται συνεχώς από νέες κρίσεις, οι Γερμανοί ανησυχούν και θέλουν τον χρυσό ξανά… κοντά τους!

Παράλληλα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα αποθέματα της Γερμανίας σε χρυσό ενδεχομένως να χρειαστούν για να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, στην περίπτωση κατάρρευσης της ευρωζώνης. Εχοντας μεταφέρει ήδη 583 τόνους χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, διαδικασία που έχει κοστίσει μέχρι τώρα 6.900.000 ευρώ, η Μπούντεσμπανκ σχεδιάζει να έχει επαναπατρίσει τουλάχιστον τα μισά αποθέματά της έως το τέλος του 2017.

Τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας, όπου «υπάρχει εμπιστοσύνη», όπως δήλωσε ο Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του Δ.Σ. της Μπούντεσμπανκ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την Ε.Ε. δεν επηρεάζει τα σχέδια της τράπεζας, αφού το Λονδίνο αποτελεί σταθερά μια βασική αγορά για τον χρυσό και ένα ασφαλές μέρος για αποθήκευση.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα