«Θυσία» στους θεσμούς ο… υποκατώτατος για τους νέους κάτω των 25

Ετοιμη η κυβέρνηση να τον κατεβάσει στα 527 ευρώ μεικτά σε όσους έχουν εργασιακή εμπειρία ενός έτους για να γλιτώσει μεγαλύτερο όριο σε ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (μαζί και στην ανταπεργία)

Τον μισθό των νέων ετοιμάζεται να «θυσιάσει» η κυβέρνηση για να γλιτώσει την αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη β’ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση προς τους επικεφαλής των θεσμών για σύνδεση της αμοιβής των νέων με την εργασιακή εμπειρία τους, που χαμηλώνει τον πήχη του κατώτατου μισθού για τους μικρότερους των 25 ετών νέους χωρίς εμπειρία κάτω από τα 586 ευρώ τον μήνα, που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός.

Συγκεκριμένα, ο «υποκατώτατος» μισθός -όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται- θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο εργασιακής εμπειρίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος με ένα έτος εργασιακής εμπειρίας θα πάρει 527 ευρώ μεικτά, ενώ στον δεύτερο χρόνο θα πάρει 556 ευρώ.

Υποχώρηση

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι υποχωρεί στο θέμα του κατώτατου μισθού για τους νέους, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, αλλά και να «διασώσει» άλλα πολύτιμα θέματα στην ατζέντα των εργασιακών, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η μετενέργεια.

Αλλωστε, είναι γνωστή η σκληρή και συμπαγής γραμμή των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ, στα εργασιακά, οι οποίοι επιμένουν για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπουργικού βέτο. Παράλληλα, ζητούν εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας, ενώ διαπιστώνουν ότι τυχόν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας απλώς θα δυσκολέψει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων… Η κυβερνητική γραμμή, από την άλλη, λέει «όχι» στην αύξηση του ποσοστού των επιτρεπόμενων απολύσεων και την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία), δέχεται συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις (κατόπιν και της πρόσφατης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου), όμως αρνείται να συζητήσει τυχόν αύξηση του ορίου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ορίου των απολύσεων που μπορεί, χωρίς άλλη έγκριση, να κάνει κάθε μήνα μια επιχείρηση αφορά περίπου το 2,5% των επιχειρήσεων στη χώρα, αλλά περισσότερους από το 40% του συνόλου των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων και εταιριών οι οποίες βρίσκονται σε αναδιάρθρωση.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει η θέση των δανειστών για επανεξέταση του ζητήματος της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, παρότι υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει όποιες αλλαγές δρομολογηθούν να έχουν ως «μπούσουλα» την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο εκ των προτέρων έλεγχος είναι αποδεκτός, εφόσον όμως υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο λείπει από την ελληνική νομοθεσία.

Λοκ άουτ

Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών για τη δυνατότητα του εργοδότη να μην πληρώνει όλους τους εργαζομένους σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή, για παράδειγμα, συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή από παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασία (λοκ άουτ) ή την αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών ή την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων, το υπουργείο τηρεί συμβιβαστική στάση, θεωρώντας ότι μπορεί να υποχωρήσει σε ορισμένους δευτερεύουσας σημασίας τομείς προκειμένου να προασπίσει σημαντικότερους.

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι αισιόδοξη ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σύντομα, δεν κρύβει ότι η συζήτηση έχει ξεφύγει από το καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο και διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, ενώ στόχος είναι να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί στα θέματα των εργασιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς περαιτέρω ανατροπές στις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα