«Βάλτωσε» η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων

Οι προσδοκίες για «ρευστό» από μαύρο χρήμα έχουν εξανεμιστεί, ενώ μόνο όσοι ελέγχονται προσέρχονται στις εφορίες!

Ρεπορτάζ
Στέλιος Kράλογλου

Σε φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η περίφημη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων στην Εφορία, καθώς οι μόνοι που φαίνεται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι όσοι βρίσκονται σε έλεγχο (πλήρης ή μερικός).

Οι εφορίες από τα τέλη Δεκεμβρίου επιδίδονται στην αποστολή σημειωμάτων σε φορολογουμένους που βρίσκονται σε έλεγχο αλλά και σε άλλους που εντοπίστηκαν με αδήλωτα κεφάλαια, καλώντας τους να ενταχθούν στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Οι προσδοκίες για είσπραξη δισ. ευρώ από την αποκάλυψη εισοδημάτων ή μαύρου χρήματος έχουν εξανεμιστεί, κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που προσδοκούν πλέον είναι να εισπράξουν κάποια ποσά από τους φορολογουμένους στους οποίους είχαν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου ή προσωρινού προσδιορισμού.

Επιβάρυνση

Πάντως, όσοι φορολογούμενοι υπαχθούν στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους που θα υπολογιστούν με ποσοστά κυμαινόμενα από 8% έως και 38% επί των ποσών των κύριων πληρωτέων φόρων.
Ειδικά για όσους αποδεχθούν να αποκαλύψουν αποκρυβέντα εισοδήματα παρελθόντων ετών, το ύψος στο οποίο θα ανέλθουν οι συνολικές επιβαρύνσεις τους, δηλαδή το άθροισμα κύριων και πρόσθετων φόρων, μπορεί να φτάσει έως και το 62,1% των ποσών που θα δηλώσουν.

Επιπλέον, με τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών δίδεται η δυνατότητα σε όσους παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα για τα έτη 2000-2015 ή υπέβαλαν δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα με λάθη ή παραλείψεις, να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις αυτής της κατηγορίας για να καλύψουν τις παραλείψεις τους ή να διορθώσουν τα λάθη τους χωρίς να επιβαρυνθούν με κάποιο πρόστιμο.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 30%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 15%. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα