Ο Κιμ Γιονγκ παίζει πάλι με τα πυρηνικά!

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε επισκεπτόταν τον πρόεδρο των ΗΠΑ επέλεξε για δοκιμή πυραύλου στην ιαπωνική θάλασσα

Της
Μυρτώς Μπούτση

Προκλητικός και επικίνδυνος ξανάγινε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο θερμοκέφαλος δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, ο οποίος έχει «ανακοινώσει» πρόσφατα πως βρίσκεται στα «τελικά στάδια» ανάπτυξης ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ικανού να χτυπήσει τις ΗΠΑ και για τον οποίο ειδικοί του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας εκτιμούν πως διαθέτει πλέον ως και 21 πυρηνικά όπλα, ενώ, κατά το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, έχει στην κατοχή του 50 κιλά εμπλουτισμένο ουράνιο. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ, επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στην τελευταία προκλητική ενέργεια: τη δοκιμή -με το βλέμμα στραμμένο στην Ιαπωνία- στην ιαπωνική θάλασσα ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής. Επέλεξε δε τη στιγμή που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε βρισκόταν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ, μαζί με τον σύμμαχο Ντόναλντ Τραμπ, για να τους «θυμίσει» πως η πυρηνική απειλή παραμένει ολοζώντανη, αλλά και να δοκιμάσει την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή δοκιμασία του στην εξωτερική πολιτική, διατηρώντας, πάντως, χαρακτηριστική ψυχραιμία, για την οποία τον επικρότησαν ακόμη και οι -επικριτικοί συνήθως- «New York Times».

Η δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση της Πιονγιάνγκ -αν και μικρού ως μεσαίου μεγέθους- έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο πύραυλος Pukguksong-2 (το όνομα σημαίνει Βόρειο Αστέρι) είναι πύραυλος στερεού καυσίμου μεσαίας ακτίνας (IRBM). Κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται μικρότερο χρόνο προετοιμασίας για να εκτοξευθεί και η προετοιμασία αυτή είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη από αντίπαλους δορυφόρους. Κατά το CNN, η Βόρεια Κορέα, αν και στη συγκεκριμένη δοκιμή δεν ξεπέρασε την απόσταση των 500 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι προετοιμάζεται για μία ή ακόμη και δύο δοκιμές διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ στο κοντινό μέλλον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα