ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΥΛΗΔΕΣ

H ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή και οι επιδιώξεις του

Μελέτησα με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του και έχω να κάνω τις εξής επισημάνσεις: Σε πολιτικό επίπεδο ο Τσίπρας κατήγγειλε από το κομματικό βήμα κάποιους «πονηρούληδες» του κόμματός του, οι οποίοι κάνοντας χρήση «νομιμοφανών μέσων» επιδιώκουν να ακυρώσουν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ύφος της Αριστεράς, όπως είπε, προσθέτοντας ότι όσοι τις μετέρχονται «δεν αξίζουν να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ». Προανήγγειλε διαγραφές; Δεν ξέρω. Ρώτησα αρμοδίως δις ποιοι είναι αυτοί οι «πονηρούληδες» στους οποίους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά απάντηση δεν έλαβα.

Ούτε και η συνήθως λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση, που χαλά τον κόσμο με την παραμικρή λεπτομέρεια, εδέησε να ρωτήσει. Πρώτη σημείωσις λοιπόν… «οι πονηρούληδες». Δεύτερη παρατήρηση, σε επίπεδο ιδεολογικό: «Εμείς είμαστε με τους από κάτω» τόνισε ο πρωθυπουργός. Οπου «κάτω» είναι κατά τον ίδιο τα αδύναμα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη. Βρίσκω ενδιαφέροντα τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό του κυρίου Τσίπρα. Συμπεριέλαβε, βλέπετε, την τέως σφριγηλή μεσαία τάξη στους «από κάτω». Πράγματι. Εκεί την κατάντησε. Τη φτωχοποίησε για να διεκδικεί την ένταξή της -φευ- στον εκλογικό κορμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο και αν ψάξει κανείς άλλωστε στην ομιλία του κυρίου πρωθυπουργού δεν θα βρει την παραμικρή αναφορά για τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επιχειρήσεων στη μάχη για την ανάπτυξη – αν τελικώς κλείσει η αξιολόγηση. Δεν είναι στα ραντάρ του, ειδικά όταν μιλά στους συντρόφους του, ας συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα.

Το ελληνικό επιχειρείν το θυμάται ο κύριος πρωθυπουργός μόνον όταν πρέπει να του βάλει πλάτη στην επίσκεψή του σε κάποια ξένη χώρα. Τότε μόνον, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των συντρόφων του, σηκώνει το τηλέφωνο και ζητά τη συνδρομή των κορυφαίων επιχειρηματιών της χώρας. Τελευταίο αλλά όχι έλασσον, αναφέρομαι στη στρατηγική του για τη διαπραγμάτευση: Τα σκάγια του πήραν περισσότερο το Ταμείο, την αποχώρηση του οποίου σχεδιάζει να πανηγυρίσει, και δευτερευόντως τον συνήθη ύποπτο Σόυμπλε, εναντίον του οποίου έριξε μια ντουφεκιά για τα μάτια του κόσμου.

Κάλεσε «φωτογραφικά», χωρίς να τον αναφέρει, τον Τόμσεν να πάψει να παίζει «προσωπικά παιχνίδια», του ζήτησε «να αλλάξει τις εκτιμήσεις του για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», ενώ διατύπωσε δημοσίως την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα πάψει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό άλλωστε ετοιμάζει μία μίνι έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα, γι’ αυτό και κάνει μυστικά ταξίδια στα Παρίσια…

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα